1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Mykkänen ympäristöhaitallisista tuista: ”Ville Niinistölle on tullut laskuvirhe”

Ykkösaamussa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi budjetin ympäristöhaitallisia tukia. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen mukaan ympäristöhaitalliset verotuet päinvastoin vähenevät.

Kotimaan uutiset
Kuvakollaasi, jossa Kai Mykkänen (vas.), sekä Ville Niinistö.
Kai Mykkänen (vas.) ja Ville Niinistö.Petteri Paalasmaa / AOP

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ei ole samaa mieltä vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa siitä, että hallitus antaisi ensi vuoden budjetissaan yrityksille lisää ympäristöhaitallisia tukia. Niinistö mainitsi ympäristöhaitalliset tuet kommentoidessaan hallituksen budjettia Ykkösaamussa lauantaina.

– Erilliseen tukeen sille, että älkää vaan vähentäkö ilmastopäästöjänne, lisättiin 50 miljoonaa euroa vuosittain. Tällaiset ratkaisut antavat kuvan, että hallitus on näköalaton sen edessä, miten Suomi voisi uudistaa taloutta ja saada työpaikkoja tässä uudessa maailmassa, Niinistö sanoi Ykkösaamussa lauantaina.

Sinivihreänä profiloituvan Mykkäsen mukaan Niinistölle on tullut laskuvirhe. Hänen mukaansa budjetin painopiste on siirtymässä ympäristömyönteisempään suuntaan.

– Liikenteen ja lämmityksen haittaveroja nostetaan yhteensä lähes 250 miljoonalla eurolla. Samalla työn verotusta kevennetään yli 500 miljoonalla eurolla. Huomion kiinnittäminen pelkästään reilun 40 miljoonan euron arvoiseen päästökauppakompensaatioon ei ole ihan rehellistä, koska nettona ympäristöhaitalliset verotuet vähenevät, Mykkänen sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Ensi vuonna käyttöön otettavaa kompensaatiojärjestelmää perustellaan talousarvioesityksessä suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn parantamisella. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) EU:n päästökauppajärjestelmän kilpailukykyvaikutukset on kuitenkin havaittu kansainvälisissä tutkimuksissa vähäisiksi.

Kompensaatiojärjestelmän määrärahatarpeeksi arvioidaan 43 miljoonaa euroa vuosina 2017–2019 ja 46 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Lue seuraavaksi