Maa järisi Oklahomassa – tuntui Nebraskassa asti

Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen. Järistysten yleistyminen Oklahomassa on yhdistetty vesisärötyksenä tunnettuun öljyn- ja kaasuntuotantomenetelmään.

Ulkomaat
Kartta Yhdysvallat
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiota vavisutti lauantaiaamuna maanjäristys, joka oli voimakkaimpia alueella koskaan mitattuja.

Voimakkuudeltaan 5,6 magnitudin järistys sattui Pawneen kaupungin lähellä Oklahoman pohjoisosassa, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus. Järistyksen keskus oli 6,6 kilometrin syvyydessä.

Ensi tietojen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut, eikä järistys ole tiettävästi aiheuttanut ainakaan mittavia aineellisia vahinkoja. Järistys tunnettiin kuitenkin laajalla alueella, Oklahoman eteläpuolella Texasissa ja pohjoisempana aina Nebraskassa asti.

Maanjäristysten yleistyminen Oklahomassa on yhdistetty öljyn- ja kaasuntuotantoon. Vesisärötyksenä tunnetussa menetelmässä maahan pumpataan kovalla paineella vettä ja kemikaaleja, jotta öljy ja kaasu saadaan irrotettua kiviaineksesta.

Jotkin Oklahoman alueet kilpailevat jo pohjoisen Kalifornian kanssa Yhdysvaltain maanjäristysherkimmän alueen tittelistä.

Lähteet: AP, Reuters