1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Ympäristöjärjestöt: Nyt oikea ilmastotyö vasta alkaa

Greenpeace ja WWF Suomi iloitsevat Yhdysvaltojen ja Kiinan päätöksestä ratifioida Pariisin ilmastosopimus. Samalla järjestöt muistuttavat, että sopimuksen ratifioiminen tarkoittaa vasta todellisen ilmastotyön alkua.

ilmasto
Mielenosoittaja Pariisissa 12. joulukuuta.
Etienne Laurent / EPA

Sekä Greenpeace että Maailman Luonnonsäätiö WWF pitävät hienona asiana sitä, että juuri maailman suurimmat saastuttajamaat Kiina ja Yhdysvallat lähtevät näyttämään esimerkkiä Pariisin ilmastosopimuksen noudattamisessa. Molemmat vahvistivat lauantaina sopimuksen, jonka tavoitteena on, ettei ilmasto lämpenisi enempää kuin 1,5 astetta verrattuna teollistumista edeltävään aikaan. – On hienoa, että Yhdysvallat ja Kiina ovat hyvin nopeasti ja ensimmäisenä astuneet estradeille. Tämä kielii siitä, että Pariisin ilmastosopimus astunee voimaan tämän vuoden puolella, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen. Jotta Pariisin sopimus voi astua voimaan, sen takana on oltava vähintään 55 maata, jotka vastaavat vähintään 55 prosentista kaikista ilmastopäästöistä. – Enää ei tarvita kovin montaa maata. Brasilia on hyvin piankin ratifioimassa. Tämä on aikaisemmin kuin osattiin arvata, Kosonen sanoo.

"Mahdollistaa radikaalimman puheen toimenpiteistä"

Samalla ympäristöjärjestöt toppuuttelevat: Sopimus on vasta kaiken työn alku. – Vuosikaudet on tahkottu sen kanssa, ollaanko asian kanssa tosissaan. Nyt sitoutuminen ilmastotyöhön on vahvempaa kuin koskaan. Mutta kaikki konkreettinen työ on edessäpäin, sanoo ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle WWF Suomesta.

Kosonen vertaa tilannetta maailmansodan jälkeisiin rakennustalkoisiin. – Samantyyppisestä infrastruktuurihaasteesta on kyse. Se määrä, mitä päästöjä pitää sada alas, on erittäin suuri. Ja tässä alkaa aika loppumaan. Ympäristöjärjestöjen mukaan asialla on kiire. Kööpenhaminan kinasteluksi latistuneen ilmastokokouksen vuoksi käytännön toimet ovat saaneet odottaa.

– [Pariisin] sopimus kuitenkin antaa oikeutuksen sille, että voidaan alkaa puhua paljon radikaalimmista toimista kuin mitä nyt työstetään, sanoo Greenpeacen Kosonen.

"Öljynporaaminen lopetettava heti, polttomoottorit pannaan vuonna 2030"

Maidenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on parhaillaan laatimassa raporttia siitä, mitä Kososen vihjaamat toimet voisivat tarkoittaa. Raportin on määrä olla valmis vuonna 2018. Jonkinlaisia vuosilukuja raportista on jo julkistettu, Kosonen kertoo. – Mahdollisesti esimerkiksi polttomoottoreista pitäisi luopua kokonaan vuoteen 2030 mennessä ja hiilestä maailmanlaajuisesti vuoteen 2025 mennessä. Hurjat tavoitteet henkivät sitä kiirettä, mitä ei olla ymmärretty aikaisemmin, Kosonen sanoo. – Jos Pariisin lähtötilatavoite otetaan tosissaan, ja jos katsotaan millä vauhdilla arktiset alueet sulaa, niin eihän yhdellekään uudelle fossiilienergiaprojektille pitäisi olla tilaa. Käytännössä kaiken uuden öljyn etsiminen ja poraaminen pitäisi lopettaa saman tien, sanoo Kolle.

Lue seuraavaksi