1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nigerian öljyalueilla levotonta – öljytyöntekijöitä kaapattiin

Nigeriassa öljytyöntekijöihin ja ulkomaisiin kohdistuneet kidnappaukset sekä väkivalta ovat viime vuosina lisääntyneet. Tekojen takana ovat olleet järjestäytyneet rikolliset ja kapinallisryhmät.

Ulkomaat
Öljyntuotantolaitoksia Nigerjoen suistoalueella Nigeriassa. Etualalla suuri alus.
Nigeria on Afrikan suurin öljyntuottaja, mutta laajamittaisen korruption takia öljytulot ovat hyödyttäneet enemmän hallitsevaa eliittiä kuin koko kansaa.EPA

Nigerian öljykeskuksessa Port Harcourtissa asemies kidnappasi poliisin mukaan 15 öljytyöntekijää.

Kaapatut työntekijät olivat paikallisen öljy- ja maakaasuyhtiön Nestoilin työntekijöitä.

Poliisi luonnehtii tekoa Nigeriassa viime vuosina yleistyneisiin ihmiskaappauksiin, joita tehdään lunnasrahojen toivossa.

Öljytyöntekijät kaapattiin bussista noin 60 kilometriä Port Harcourtista kaakkoon.

Viime kuussa 14 työmatkalaista kaapattiin bussista Port Harcourtin lähistöllä. Heidät vapautettiin pari päivää myöhemmin. Julkisuuteen ei ole kerrottu, maksettiinko vapautumisen ehtona lunnaita.

Kapinalliset vaativat tasapuolisempaa öljytulojen jakoa

Afrikan väkirikkain valtio, runsaan 181 miljoonan Nigeria elää öljystä. Britanniasta 1960 itsenäistyneen Nigerian tuloista 2/3 tulee öljystä.

Maan öljytuloja on viime vuosina heikentänyt paitsi öljyn maailmanmarkkinahinnan romahdus, myös kapinallisryhmien lisääntynyt aktiivisuus. Kapinalliset ovat räjäyttäneet öljyputkia ja öljynporaustorneja Niger-joen suistoon keskittyvillä tuotantoalueilla. Ajoittain tuotanto on ollut vaikeuksissa.

Nigerian talous on kriisien keskellä heikentynyt. Kesäkuussa maan valuutta naira devalvoitiin, jonka seurauksena se menetti arvostaan kolmanneksen.

Kapinalliset ovat uhanneet jopa lamaannuttaa koko Nigerian öljytuotannon, jos heidän vaatimuksiin ei suostuta.

Kapinalliset haluavat päästä neuvotteluihin kansainvälisten öljy-yhtiöiden kanssa. Vaatimuksiin kuuluu myös tasa-arvoisempi jako maan öljytuloista alueen asukkaiden kanssa.

Öljytuloista hyötyy eniten Nigerian eliitti.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi