Hongkongissa äänestetään demokratian jatkumisesta

Demokratian kannattajat tietävät jo etukäteen jäävänsä vähemmistöön. Hongkongissa on myös itsenäisyysmielisiä, mutta Kiina on pyrkinyt estämään heidän asettumisensa ehdolle.

Vaalikampanjointia Hongkongissa sunnuntaina 4. syyskuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA

Hongkongissa järjestetään tänään sunnuntaina vaalit, joissa valitaan Kiinaan kuuluvalle erityishallintoalueelle uusi lakiasäätävä neuvosto.

Äänestämään on rekisteröitynyt 3,8 miljoonaa ihmistä. Heidän keskuudessaan tärkein jakolinja kulkee Kiina-mielisten ja länsimaista demokratiaa kannattavien välissä.

Hongkongin lakiasäätävässä neuvostossa on 70 jäsentä, joista tällä hetkellä 27 edustaa länsimielisiä demokraatteja.

Loput 43 jäsentä kuuluvat Kiina-mielisiin, jotka haluavat muuttaa entisen Britannian siirtomaan hallintojärjestelmää kohti Pekingin mallia. Siinä esimerkiksi tiedotusvälineiden toimintavapautta rajoitettaisiin ja koulukirjat muutettaisiin samantyyppisiksi kuin manner-Kiinassa.

Hongkongissa varsinkin nuoren väestönosan joukossa on halukkuutta myös saarivaltion itsenäistymiselle. Sitä pidetään kuitenkin mahdottomana haaveena, sillä Kiinan ei uskota päästävän irti alueesta.

Itsenäisyyden kannattajia on myös estetty ottamasta osaa vaaleihin.

Osittain epädemokraattinen järjestelmä

Hongkongin vaalijärjestelmä ei ole täysin demokraattinen. Kansanvaalissa valitaan vain 40 lakiasäätävän neuvoston jäsentä. Loput 30 valitaan eri eturyhmien, kuten sosiaalisektorin ja yrityselämän järjestöjen kautta. Nämä paikat ovat yleisesti päätyneet Kiina-mielisten haltuun.

Länsimielisten tavoittena ei olekaan saada neuvostoon enemmistöä. Tavoittena on pitää vähintään kolmasosa paikoista, minkä avulla he säilyttävät veto-oikeuden estää ei-toivotut lainsäädännön muutokset.

Hongkongissa järjestettiin edelliset vaalit vuonna 2014. Tuolloin saarilla syntyi katumielenosoituksia, sillä kansa nousi vastustamaan Pekingin esittämiä vaalilain muutoksia.