Pistaasipähkinöiden tuotanto romahtamassa veden puutteeseen

Iranin pistaasipähkinöiden tuotanto vähenee nopeasti, sillä ilmaston kuivuminen vie viljelmien kasteluveden. Iranilaiset myös tuhlaavat hupenevia vesivarojaan.

luonto
Pistaasipuu.
Pistaasipuu.Pixabay

Iran on kauan ollut maailman selvästi suurin pistaasipähkinöiden tuottaja. Pistaasipähkinät liittyvät tiiviisti maan ruokaperinteeseen ja niillä on myös tärkeä osa maan kulttuurissa.

Pistaasipähkinät ovat öljyn jälkeen Iranin toiseksi tärkein vientituote.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Iranin pistaasitilat ovat viime vuosina olleet suurissa vaikeuksissa ilmaston muuttumisen ja harkitsemattomien viljelymenetelmien seurauksena.

Iranin eteläosassa on vallinnut jo usean vuoden ajan ankara kuivuus, jonka hellittämisestä ei ole mitään tietoa. Samaan aikaan viljelijät ovat käyttäneet holtittomasti pohjavettä, joka alkaa nyt loppua.

Etenkin Kermanin maakunta maan eteläosassa on saanut pistaasipähkinöistä paljon tuloja. Nyt monet pistaasitilat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa pistaasipuiden kuoltua kuivuuteen. Maaperään on syntynyt valtavia reikiä, kun maanalaiset vesisuonet ovat kuivuneet ylikäytön seurauksena.

Iranin kauppakamari arvioi, että maa menettää joka vuosi 20 000 pistaasiviljelmiä aavikoitumisen takia.

Vähäisiä vesivaroja tuhlataan

Vuosisatojen ajan Iranin vuoristoseuduilta siirrettiin sadevettä kuiville alankoalueille erittäin kehittynyttä kanavajärjestelmää pitkin. Kanavat korvattiin myöhemmin sähköpumpuilla, joita Iraniin on rakennettu satoja tuhansia - suurin osa laittomasti.

AFP:n mukaan iranilaiset ovat käyttäytyneet holtittomasti vesivarojensa suhteen. Veden säästämistä ja varastoimista ei ole mietitty lainkaan, ja sekava politiikka on pahentanut ongelmaa.

– Olemme vähitellen pääsemässä ohi harhakuvasta, että meillä olisi loppumattomat resurssit, sanoo Iranin ilmastonmuutosta tutkivan toimiston edustaja.

Hallitus etsii nyt kannustimia, joilla saisi maanviljelijät säästämään vettä. Keinojen hakeminen on kuitenkin hankalaa.

– Maatalous on tuhottu, sanoo Izabadin lähellä pistaasiviljelmää pitävä Hassan Ali Firouzabadi.

– Kaivoni oli 6 - 10 metriä syvä, kun olin lapsi. Nyt se on 150 metriä ja vesi on suolaista ja kitkerää, hän toteaa.

Lähteet: AFP