Siitepölykausi päättymässä – koivuallergikkojen ensi kevät näyttää poikkeuksellisen kurjalta

Ensi kevääksi odotetaan poikkeuksellisen runsasta koivun kukintaa. Tämän vuoden siitepölykausi alkaa olla lopuillaan.

koivuallergia
Koivun kukintoja. Tämä kuva on otettu alkukesällä.
Koivun kukintoja. Tämä kuva on otettu alkukesästä.AOP

Siitepölykausi alkaa olla Suomessa loppumetreillä.

– Pujoa ja heinää on ilmassa pieniä määriä. Homesieni-itiöiden kausi jatkuu kuitenkin runsaana maan eteläosissa, yliopistontutkija Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kertoo.

Aerobiologit arvioivat, että ensi keväänä siitepölykausi pamahtaa ilmaan poikkeuksellisen voimakkaana. Koivun kukinnasta voi tulla poikkeuksellisen runsasta.

– Todennäköisesti koivuallergikoille tulee keskimääräistä hankalampi kevät, Annika Saarto arvioi.

Koivun siitepölyn määrää ei voida tässä vaiheessa tarkasti ennustaa. Arvio perustuukin tämän ja edellisen vuoden olosuhteisiin.

– Kahtena vuonna on nyt ollut koko maassa vähemmän norkkoja. Koivulla runsaan kukinnan vuodet tulevat usein kolmen vuoden sykleissä. Heikon siitepöly- ja siemenvuoden jälkeen puut pystyvät panostamaan seuraavan vuoden kukintaan. Lisäksi kesäkuussa oli suotuisat olosuhteet ensi vuoden norkkoaiheiden kehittymiselle, Annika Saarto kertoo.

Keski-Euroopan kaukokulkeumat eivät puolestaan välttämättä ensi keväänä vaivaa allergisia kovasti, sillä Keski-Euroopassa koivun kukinta oli voimakasta tänä vuonna. Kaukokulkeumia voi kuitenkin tulla Suomeen esimerkiksi Venäjän laajoista koivumetsistä.

Tarkempi arvio siitepölymääristä saadaan keväällä, kun Luonnonvarakeskuksen norkkolaskennan tulokset saadaan koottua.