Pääministeri Sipilä vastasi Migri-kohuun – ”Virheelliset päätökset korjataan oikeusasteissa”

Helsingin Sanomat kertoi tänään Maahanmuuttoviraston työntekijöiden tekevän työtään kovassa paineessa ja sellaisella kiireellä, että turvapaikkapäätösten laatu kärsii. Pääministerin kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilä kiisti paineen tulevan hallituksen taholta.

politiikka
Juha Sipilä eduskunnassa.
Pääministeri Juha Sipilä Jarno Kuusinen / AOP

Suomi on tarkistanut omia maahanmuuttolinjauksiaan muiden pohjoismaiden käytäntöjen mukaisiksi ja viranomaiset ovat tiukoilla poikkeuksellisen maahanmuuttotilanteen vuoksi, mutta huolimattomat päätökset eivät ole hallituksen tahtotilan mukaisia, kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tänään sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa.

– Luotan siihen, että viimeistään oikeusasteissa virheelliset päätökset korjataan, Sipilä sanoi. 

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi tänään Maahanmuuttoviraston työntekijöiden tekevän työtään sellaisella tahdilla, että turvapaikkapäätösten laatu kärsii. Lehden haastattelemat työntekijät kertoivat kokevansa, että heiltä vaaditaan mahdollisimman paljon kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Hallituksen taholta vaatimus kielteisistä turvapaikkapäätöksistä ei Sipilän mukaan tule.

– En tiedä mistä sellainen paine tulee. Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, Sipilä vastasi.

Migrin julkisuudessa olleissa kielteisissä turvapaikkapäätöksissä on viitattu usein maan sisäisen paon mahdollisuuteen. Turvapaikkaa ei ole myönnetty irakilaisille, joiden on katsottu voivan siirtyä turvalliselle alueelle maan sisällä. Sipilä ymmärtää linjausta.

– Voisin kuvitella, että jos Suomessa olisi vastaava tilanne, niin Suomessakin muutettaisiin rauhattomalta paikkakunnalta toiselle. Vastaavasta on kyse Irakissa, Sipilä sanoi. 

Sipilä toivoo myös suurituloisten tinkivän palkastaan

Sipilältä kysyttiin näkemystä myös Veikkauksen uuden toimitusjohtajan palkasta. Toimitusjohtaja Olli Sarekosken 32 000 euron kuukausipalkka on herättänyt paljon keskustelua.

– Kyllähän se kova palkka on, sillä saa noin 3 pääministeriä, Sipilä vastasi, mutta korosti hallituksen kiristäneen palkitsemisohjeitaan.

Yleisellä tasolla Sipilä kertoi odottavansa, että myös korkeita palkkoja saavat tulisivat vastaan kilpailukykysopimuksen hengessä.

– Ministereiden palkkoja alennettiin 7 prosenttia tämän vuoden alussa ja se oli ennakkotoimi tähän kikyyn. Toivottavasti tällaisia uutisia kuuluisi muualtakin, Sipilä sanoi.