Britanniassa väitellään tänään uudesta EU-äänestyksestä – mutta jäsenyyden puolustajatkin alkavat hyväksyä Brexitin

Britannian kansanedustajat joutuvat tänään pureskelemaan maan EU-eropäätöstä ensi töikseen lomilta palattuaan. Aloite toisen kansanäänestyksen järjestämisestä keräsi yli neljä miljoonaa allekirjoitusta, joten alahuoneen täytyy ottaa se käsittelyyn.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May
"Brexit tarkoittaa Brexitiä, sanoo Britannian pääministeri Theresa May. Mutta kukaan ei tiedä mitä Brexit eli EU-ero käytännössä tarkoittaa.Andy Rain / EPA

Britannian parlamentin käsittelystä on turha odottaa EU-eropäätöksen perumista, sillä kyseessä on lähinnä muodollisuus. Väittelyn päätteeksi aiheesta ei edes äänestetä.

Vireillä on kuitenkin muitakin toimia, kuten oikeushaaste, jota ryhdytään ruotimaan syksyllä. Sen mukaan Britannian EU-eroa ei voida toimeenpanna ilman parlamentin hyväksyntää, sillä kansanedustuslaitos on maan ylin valtioelin. Selvä enemmistö Britannian kansanedustajista on Britannian EU-jäsenyyden jatkumisen kannalla.

Vastustajatkin alkavat hyväksyä eropäätöksen

Haasteista huolimatta tällä hetkellä näyttää selvältä, että Brexit-päätös on peruuttamaton. EU-kansanäänestys oli valtava demokraattinen prosessi, joka on poliittisesti sitova, vaikka sillä ei suoraa lainvoimaa olekaan.

Monet alkujärkytyksestä selvinneet jäsenyyden puolustajatkin ovat alkaneet oppia elämään päätöksen kanssa, vaikka tappio äänestyksessä oli niukka.

Tästä kertoo se, että tärkein Britannian EU-jäsenyyttä puolustanut kampanjaorganisaatio muutti tavoitettaan. Nyt se ajaa Britanniaan tuleviin EU-suhteisiin Norjan kaltaista ratkaisua. Siinä eurooppalainen vapaa liikkuvuus säilyisi ainakin pääosin. Näin Britannia voisi pysyä osana eurooppalaisia yhteismarkkinoita.

Kansan eropäätöstä motivoi kuitenkin suurelta osin kokemus liian laajasta, EU:n alueelta Britanniaan suuntautuvasta maahanmuutosta. Kovan linjan eromieliset eivät sulata minkäänlaista versiota vapaasta liikkuvuudesta.

Tämä tekee Britannian EU-suhteiden luomisesta vaikean pähkinän. Vaihtoehdoksi saattaa jäädä yhteismarkkinoilta irtautuminen, mikä voi sysätä Britannian pitkäkestoiseen taloudelliseen taantumaan.

Jos Britannia pysyisi yhteismarkkinoilla ja saisi samalla rajoittaa maahanmuuttoa Euroopasta, saattaisivat monet EU-maatkin vaatia poikkeusehtoja. Tämä voisi murentaa koko unionin perustaa.

Brexitin vastustajia
Brexitin vastustajat järjestivät kesällä puistopiknikin Lontoossa.Sean Dempsey / EPA

Saako kansa katua päätöstään?

Ei ole liioiteltua sanoa, että britit ostivat EU-kansanäänestyksessä sian säkissä. Eron kannattajat myivät sen lupauksilla, joista osa peruttiin heti äänestystuloksen selviämisen jälkeen.

Erokampanjan väitteet EU-eron myötä säästettävistä rahoista ja niiden käytöstä julkiseen terveydenhuoltoon eivät pitäneet paikkaansa. Kansanäänestyslupauksia oli helppo heitellä, sillä kyseessä eivät olleet vaalit, joissa seurauksena olisi valta-asema ja vastuu.

Eroprosessikin yksinkertaistettiin ilmoitusasiaksi, vaikka edessä ovat äärimmäisen monimutkaiset neuvottelut, joissa Britannia väistämättä joutuu tekemään kompromisseja.

Siksi jotkut katsovat, että ovi EU-jäsenyyden jatkumiselle täytyy pitää auki.

Esimerkiksi työväenpuolueen uudeksi puheenjohtajaksi havitteleva Owen Smith katsoo, että brittien pitäisi saada äänestää EU-eroehdoista sen jälkeen, kun tiedetään, millaisia vaihtoehtoja käytännössä on tarjolla.

Britannian EU-eroneuvottelut kestävät vähintään kaksi vuotta, joidenkin arvioiden mukaan jopa seitsemän vuotta. Ne eivät edes käynnisty ennen Britannian ilmoitusta, mikä tapahtuu aikaisintaan ensi vuoden puolella, jos Britannian hallitus saa neuvotteluasemansa selväksi.

Yleinen mielipide voi muuttua EU-myönteisemmäksi, jos eron toimeenpano venyy ja sen vaikutukset alkavat näyttää selvästi negatiivisilta. Vuosien kuluessa myös itse EU voi muuttua Britannialle mieluisampaan suuntaan.

EU-eropäätöksen muuttaminen vaikuttaa tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä, mutta siltä näytti myös Britannian EU-eropäätöksen mahdollisuus muutama kuukausi sitten.