Vuoden vilkkaimman muuttoviikonlopun jälkeen alkaa ehkä elämän ikimuistoisin syksy

Tänä viikonloppuna korkeakoulukaupungit ovat saaneet kertarysäyksellä tuhatmäärin uusia asukkaita. Vuoden vilkkain muuttoviikonloppu teki jalasjärveläisestä Arttu Rintalasta Espoossa asuvan teekkarifuksin.

Kotimaa
Arttu Rintala äitinsä Terhi Rintalan kanssa autossa.
Terhi Rintala auttaa poikaansa Arttu Rintalaa muutossa pääkaupunkiseudulle. Arttu Rintala

Kaksikymmentävuotias Arttu Rintala avaa leivänpaahtimen pahvilaatikon. Poistaa suojamuovit, ottaa ohjekirjan talteen ja etsii keittiöstä pistorasian. Leivänpaahdin on Rintalan ensimmäinen ihan oma, kuten samalla kertaa marketista hankittu vedenkeitinkin. Uunivuoka ja pyykkipojatkin ovat vielä pakkauskääreissään.

Niin moni asia on uusi ja tapahtuu ensimmäistä kertaa kun muuttaa pois lapsuudenkodistaan ottaakseen itsenäisen elämän ensiaskeleita.

– Pikkuisen jännittää kun menee uuteen paikkaan suoraan asumaan, mutta ei se ole niin valtava asia. Onhan sitä ollut armeijassakin vuoden omillansa, Rintala pohtii.

Huomenna maanantaina 5. syyskuuta automaatio- ja informaatioteknologian opinnot Aalto yliopistossa Espoon Otaniemessä aloittava Rintala on yksi niistä kymmenistä tuhansista nuorista, jotka ovat kuluneen viikonlopun aikana muuttaneet uudelle paikkakunnalle opiskelujen takia. Jos tarkkoja ollaan, niin 330 kilometrin päähän synnyinpaikkakunnastaan Jalasjärveltä.

Jos haluaa omassa elämässä edetä, ei voi jäädä kykkimään kotiin.

Arttu Rintala

Pakettiautoja on riittänyt valtaväylillä ja talojen pihamailla niin paljon, ettei ole yhtään liioiteltua puhua vuoden kenties vilkkaimmasta muuttoviikonlopusta. Pelkästään Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin toimistolla lähes 1000 avainta vaihtoi torstaina 1. syyskuuta haltijaa. Varsinaisen muuton moni ajoitti itse viikonlopulle, jolloin apukäsiä on arkea paremmin tarjolla.

Rintala pääsi muita helpommalla, sillä muuttokuorma mahtui tällä kertaa vanhempien farmari-Fordiin. Kaikki huonekalut kuten isovanhemmilta saatu nahkasohva ja muut tilaa vievät esineet kun oli muutettu 27-neliöiseen opiskelijaboksiin Espoon Matinkylään jo aiemmin.

Innostuneita nuoria ja liikuttuneita vanhempia

Elo-syyskuun taite on se aika vuodesta, jota moni nuori odottaa innolla ja moni vanhempi ristiriitaisin tuntein. Keskimmäisen lapsensa kanssa kahdestaan viimeistä muuttokuormaa sunnuntaina aamuvarhaisella viemään lähtenyt Terhi Rintala myöntää olevansa haikein mielin – kuten äitien ehkä kuuluukin. Jukka-isä sanoi ovella morjens ja lähti päiväksi erätuomaroimaan jalkapalloa.

– Tietysti tämä on haikea paikka, jos ihan rehellisesti sanoo. Vaikka Arttu oli vuoden armeijassa, niin nyt tuntuu että on se lopullisen lähdön aika.

Kolme vuotta esikoistyttärensä kanssa muuttoreissun Jyväskylään tehnyt Terhi Rintala sanoo, että irti pitää päästää lapsistaan eikä lasten olla enää turhan tiiviisti kiinni lapsuudenkodissa, vaikka sen ovet ovat aina auki. Kotona Jalasjärvellä asuu vielä lukion ensimmäistä käyvä Reetta.

Ostoksia ostoskärryssä.
Selviytymispakkaus auttaa Arttu Rintalan itsenäisen elämän alkuun.Arttu Rintala

– Se oma elämä odottaa ja sitä pitää elää. Onneksi meidän lapset ovat suhtautuneet innolla tähän uuteen elämänvaiheeseen, joten muutos on ollut itsellekin helpompaa.

Matemaattisissa aineissa loistaneelle Artulle oli selvää, että hän hakisi armeijan jälkeen opiskelemaan itsensä diplomi-insinööriksi. Automaatio- ja informaatioteknologia kuulosti dynaamiselta ja taatusti sellaiselta, jonka takia pitäisi lähteä pois omasta pitäjästä. Aika moni kaverikin lähti ja sen verran moni pääsi Otaniemeen, ettei Artun tarvitse haahuilla kampusalueella yksinään.

– Jos haluaa omassa elämässä edetä, ei voi jäädä kykkimään kotiin. Pitää lähteä pois elämään omaa elämää, Rintala virkkoo.

Hänen tavoitteenaan olisi päästä vaihtoon ulkomaille opiskelemaan aerospace engineeringia, eli erilaisten ilma- ja avaruusalusten suunnittelua, "hävittäjiä ja sen sellaista".

Oman elämän starttipaketti

Valtaosan opiskelijoista tavoin Rintalakin halusi muuttaa soluasunnon sijaan yksiöön. Monelle ensimmäisen vuoden opiskelijalle se jää kuitenkin haaveeksi, sillä suurten kaupunkien opiskelija-asuntosäätiöiden yksiöjonot ovat juuri tähän aikaan vuodesta huipussaan. Rintalalla kävi tuuri, sillä sopiva asunto löytyi vapailta markkinoilta. Vuokrasopimus kirjoitettiin jo heinäkuussa.

Arttu Rintala istuu tuolissa.
Arttu Rintalan opiskelijaboksi löytyi vapailta markkinoilta.Terhi Rintala

Bussi Otaniemeen kulkee 50 metrin päässä alaovesta ja ehkä joskus tulevaisuudessa kouluun pääsee sillä kohutulla länsimetrollakin.

Arttu uskoo, että itsenäinen arki lähtee rullaamaan. Onhan hänelle opetettu kotona kaikki tarvittavat huushollaustaidot ja rahaakin on säästössä sen verran, ettei maitojunan kyytiin tarvitse hypätä hattu kourassa.

– Kyllähän sitä täytyy vähän laskeskella ja miettiä, miten rahat riittävät. Onneksi olen säästäväinen luonne.

Terhi-äiti on kuitenkin luvannut auttaa alkuun, kuten hän teki esikoisensa Riikankin kanssa tämän ensimmäisenä opiskelusyksynä ja joka syksy sen jälkeen. Hän ostaa kuivakaappiin kaikki tarvittavat peruselintarvikkeet kuten jauhot, sokerit ja mausteet. Yleensä marketista lähtee mukaan myös iso säkki vessapaperia ja puhdistusaineita. Ostoskärryihin poimitaan eräänlainen itsenäisen elämän starttipaketti.

– Kun perusasiat on syksyllä hankittuna, mielestäni opiskelijan tulee selvitä itse siitä eteenpäin.

Arttu on varma, että hän pärjää oikein hyvin. Omien sanojensa mukaan hän on mestari kehittelemään tähteistä hyvää ruokaa.

Jotta fuksin ei tarvitsisi aloittaa korkeakoulutaivaltaan ilman kunnollista aamupalaa, jääkaappi pitää täyttää ennen kuin äiti lähtee ajamaan takaisin Etelä-Pohjanmaalle.

– Eiköhän äiti lähdetä kauppaan, Arttu ehdottaa.

Tästä eteenpäin ne ostokset tehdäänkin omin päin.