Mohammed palasi Bagdadiin, sai kuusi luotia kehoonsa – "Suomesta lähteminen oli huono päätös"

Vuosi sitten Mohammed Khulbus oli Suomessa hakemassa turvapaikkaa. Hän kuitenkin menetti toivonsa sen saamisesta ja palasi kotiinsa Bagdadiin. Sitä päätöstä hän nyt katuu.

turvapaikanhakijat
Mohammed Khulbus ambulanssissa Bagdadissa.
Mohammed Khulbus

Tietokoneen ruudulle ilmestyy sängyssä makaava mies. Hän on irakilainen Mohammad Khulbus ja hänen kuvansa ovat levinneet viime päivinä Suomen sosiaalisessa mediassa. Kuvat ovat verisiä. Khulbus makaa sairaalassa, ja hänen jaloissaan ammottaa luodinreikiä.

Khulbusin mukaan naamioituneet miehet olivat ajaneet hänen viereensä, kun Khulbus oli matkalla kotiovelleen. Miehet avasivat tulen autosta. Eri puolille Khulbusia osui kuusi luotia.

– Kaaduin maahan. Perheeni kuuli huutoni ja he tulivat luokseni. Sitten asejoukot kaasuttivat pois, Khulbus kertoo.

Ampumavälikohtaus tapahtui maaliskuun lopulla. Nyt Khulbus piilottelee toisessa sijainnissa Bagdadissa. Khulbus purskahtaa itkuun, kun häneltä kysytään voinnista. Jalat eivät liiku. Hän ei ehkä kävele enää koskaan.

– Piinani on kestänyt kuusi kuukautta. Parempi olisi kuolla, Khulbus vaikeroi.

"Minun ei olisi pitänyt palata Suomesta"

Mohammed Khulbus Suomessa talvella 2015.
Mohammed Khulbus Suomessa talvella 2015.Mohammed Khulbus

Vielä talvella Khulbus ja hänen vaimonsa olivat Suomessa turvapaikanhakijoina. Muiden irakilaisten tavoin he olivat ylittäneet Välimeren ja kulkeneet Suomen Lappiin Ruotsin kautta.

Khulbus ja hänen vaimonsa päätyivät Tervolan vastaanottokeskukseen odottamaan turvapaikkapäätöstä. Aluksi he uskoivat saavansa Suomesta suojelua.

Mielialat alkoivat laskea pian. Khulbus seurasi, kun Suomi tiukensi turvapaikkalinjaansa ja alkoi antaa irakilaisille yhä enemmän kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

– Marraskuussa kuulin, että tilanne on muuttunut. Että Irak olisi Suomen mukaan aiempaa turvallisempi ja alkanut lähettää irakilaisia Bagdadiin. Nämä uutiset ja odottaminen väsyttivät.

Lopulta Khulbusin äiti sairastui kuolemanvakavasti ja pyysi poikaansa palaamaan kotiin. Khulbus ei jäänyt odottamaan turvapaikkapäätöstään.

– Se oli huono päätös. Minun ei olisi pitänyt palata. Mutta mielentilani oli huono silloin, kun päätökseni tein.

"Minua vainotaan kristityn vaimoni takia"

Khulbus ei tiedä, keitä hänen ampujansa olivat. Ennen Suomeen lähtöä Khulbus oli työskennellyt öljy-yhtiössä Pohjois-Irakissa ja Isis oli uhkaillut häntä ja hänen työtovereitaan.

Mohammed Khulbusin vastaanottokeskuksen asiakaskortti.
Mohammed Khulbusin vastaanottokeskuksen asiakaskortti.Mohammed Khulbus

Khulbus kuitenkin uskootulleensa ammutuksi, koska hänen vaimonsa on kristitty ja Khulbus itse muslimi.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee pitää erikoisena sitä, että jotakuta ammuttaisiin vaimon uskonnon vuoksi.

– Jos tulkitsee sharialakia, sunnimies kristityn naisen kanssa tai juutalaisen naisen kanssa on puhtaasti sallittua. En näe suoraa ongelmaa sen takia, että hänellä on kristitty vaimo, ja häntä sen takia pitäisi vainota.

Oli ampumisen syy mikä tahansa, turvallinen paikka Bagdad ei ole, Irakiin säännöllisesti matkaava al-Taee huomauttaa.

Mohammad Khulbus parantumassa Alharityn sairaalassa.
Mohammad Khulbus parantumassa Alharityn sairaalassa.Mohammad Khulbus.

– Se on arvaamaton. Jossain vaiheessa se saattaa vaikuttaa harhaanjohtavasti paremmalta. Todellisuudessa Bagdadin sisällä ja ulkopuolella terroristijärjestöt Isis ja al-Qaida, tai jotkut muut aseryhmät, vaikuttavat edelleen.

Nyt Khulbus levittää sosiaalisessa mediassa tarinaansa, jota on jo ehditty myös tulkita Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksen suoraksi seuraukseksi. Näin asia ei ole, koska päätöksen paluusta teki Khulbus itse.

Khulbus haluaa kuitenkin osoittaa, miten turvallinen paikka on pääkaupunki, jonne Maahanmuuttovirasto ohjaa irakilaisia.

– Maahanmuuttoviraston mukaan Bagdad on turvallinen. Ei ole. Minä olen osoitus siitä.

_Korjaus 26.9.2016 klo 9:16: Jutun pääkuva oli kuvatekstin mukaan otettu sairaalassa Bagdadissa. Kuva on oikeasti otettu ambulanssissa. Juttuun lisätty kuva Mohammadista bagdadilaisen Alhariryn sairaalassa.
_