Britanniassa uusi hyökkäys puolalaisia vastaan – poliisi tutkii viharikoksen mahdollisuutta

Harlow'n kaupungissa käytiin puolalaismiehen kimppuun myös viikko sitten. Poliisi selvittää, onko kyse viharikoksista. Britanniassa on raportoitu ulkomaalaisiin kohdistuneiden viharikosten lisääntyneen Brexit-äänestyksen tienoilla.

Ulkomaat
Ihmiset osallistuivat puolalaisen Arkadiusz Jozwikin muistoksi järjestettyyn hiljaiseen marssiin ja muistotilaisuuteen Harlowissa Iso-Britanniassa 3. syyskuuta 2016.
Ihmiset osallistuivat puolalaisen Arkadiusz Jozwikin muistoksi järjestettyyn hiljaiseen marssiin ja muistotilaisuuteen Harlow'ssa Britanniassa eilen, 3. syyskuuta 2016. Sean Dempsey / EPA

Britanniassa oleskelevat puolalaiset ovat joutuneet jälleen hyökkäyksen kohteeksi. Neljä tai viisi miestä hyökkäsi kahden puolalaismiehen kimppuun varhain sunnuntaina pubin ulkopuolella Harlow'n kaupungissa Lontoon pohjoispuolella.

Pahoinpitelyn uhrit ovat päässeet hoidon jälkeen sairaalasta.

Samassa kaupungissa kuoli viime viikonloppuna puolalaismies, jonka kimppuun oli käyty. Kuusi teini-ikäistä on pidätetty epäiltynä osallisuudesta hyökkäykseen, mutta motiivi on edelleen epäselvä.

Poliisin mukaan tapauksilla ei epäillä olevan yhteyttä, mutta molempia tutkitaan mahdollisina viharikoksina.

Britanniassa on raportoitu ulkomaalaisiin kohdistuneiden viharikosten lisääntyneen kesäkuussa järjestetyn EU-kansanäänestyksen tienoilla.

Lauantaina Harlow'ssa järjestettiin surmansa saaneen muistoksi hiljainen marssi ja muistotilaisuus. Mukana oli satoja ihmisiä, osa heistä eri puolilta Britanniaa saapuneita puolalaisia.

Puola vaatii Britanniaa takaamaan turvallisuuden

Puolan hallitus ilmoitti sunnuntaina, että kolme sen ministeriä matkustaa pikapuoliin Lontooseen selvittämään Puolan kansalaisia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä. Matkaan lähtevät ulkoministeri, oikeusministeri ja sisäministeri.

Ulkoministeri Witold Waszczykowski vaati jo lauantaina Britanniaa pitämään huolta, että saarivaltakunnassa asuvat puolalaiset ovat turvassa muukalaisvihalta.

Britanniassa arvioidaan asuvan noin 800 000 puolalaista. Valtaosa heistä on muuttanut Britanniaan hyödyntäen vapaata liikkuvuutta EU:ssa sen jälkeen kun Puola liittyi unionin jäseneksi vuonna 2004.

Puolalaiset ovat yksi Britannian suurimmista vähemmistökansallisuusryhmistä.

Lähteet: AP, AFP