Sukupuolentutkija suuttumusta herättäneestä Joensuun työpaikkailmoituksesta: "Moka"

Parrakas Lego-ukko ja solmioon viittaaminen olivat monelle liikaa Joensuun kaupungin työpaikkailmoituksessa, jossa haetaan kahta johtajaa. Sukupuolentutkimuksen professori ymmärtää sosiaalisessa mediassa lehahtanutta kritiikkiä. Kaupungin viestinnästä ilmoitusta on jo pahoiteltu arviointivirheeksi.

Pohjois-Karjala
Joensuun työpaikkailmoitus.
Joensuu – kaupunki idässä -Facebook-sivu.

Sunnuntain lehdissä (Helsingin Sanomat ja Karjalainen) julkaistu Joensuun kaupungin rekrytointi-ilmoitus herätti Facebookissa ja Twitterissä arvostelua sukupuolittuneesta käsittelytavasta. Osa puolestaan piti kohua ylimitoitettuna.

Jos pöydän ääressä olisi ollut vaaleanpunainen tyttö-Lego tai äitihahmo, ei se tilannetta paljon taitaisi parantaa.

Jaana Vuori

Ilmoituksessa haetaan elinvoimajohtajaa ja hyvinvointijohtajaa. Kuvassa on pöydän päässä parrakas mies ja toivomuksena on, että "egosi pystyy kannattelemaan myös hieman löysempää solmiota".

Sukupuolentutkija ei kohua ihmettele. Hänen mielestään kuva antaa ymmärtää, että koko johtoryhmä koostuisi vain miehistä.

– Kyllä tämä on mielestäni moka. Työpaikkailmoituksen voi tulkita miehiseksi. Parrakas Lego-ukko on hallitseva. Muut pöydän ääressä hahmot on kyllä sumennettu, mutta niilläkin on päällään tummat puvut ja hiukset ovat lyhyet, analysoi sukupuolentutkimuksen professori Jaana Vuori Joensuun yliopistokampukselta.

Lego-hahmot ovat ylipäätään tutkijan mukaan ongelmallisia, sillä Legoihin liitetään hyvin perinteiset sukupuoliroolit.

– Jos pöydän ääressä olisi ollut vaaleanpunainen tyttö-Lego tai äitihahmo, ei se tilannetta paljon taitaisi parantaa.

Pahoittelu pikavauhtia

Joensuun kaupungin viestintä kiirehti nopeasti pahoittelemaan työpaikkailmoituksen sävyä. Kun kohu nousi somessa sunnuntaina aamulla, julkaistiin vastine (siirryt toiseen palveluun) jo parissa tunnissa, mitä moni kiitteli.

– Meille tapahtui työpaikkailmoituksessa arviointivirhe. Tasa-arvoisuus on kaupungin perusperiaatteita: viiteen uuteen johtajan tehtävään meille on tähän mennessä rekrytoitu kolme naista, korostaa viestintäpäällikkö Ville Moilanen.

Sukupuolentutkijan mukaan Joensuun työpaikkailmoitus on vain jäävuoren huippu työmarkkinoiden sukupuolittuneisuudesta Suomessa. Professori Jaana Vuoren silmiin osui samalla Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteinen rekrytointivideo (siirryt toiseen palveluun), jota hän pitää hyvin perinteisenä.

Vuori ihmettelee, kuinka miehet vastaavat videolla tekniikasta, koneista, kulkuneuvoista ja hallinnosta – naiset puolestaan tekevät ruokaa ja hoivaavat pikkulapsia.

– Yksi mies on kyllä opettajana, mutta hänellä ovat opetettavanaan varttuneemmat lapset. Video toistaa työelämän sukupuolittunutta kuvaa, eikä yritäkään purkaa sitä, tiivistää Jaana Vuori.