Yhdysvaltain ja Venäjän yritys Syyria-sovusta kariutui

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit eivät ole onnistuneet yrityksessään sopia taisteluiden keskeyttämisestä Syyriassa, jotta avustuskuljetuksia saataisiin perille. Myös presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat epävirallisesti G20-kokouksessa.

Ulkomaat
Asukkaat korjasivat raketti-iskujen aiheuttamia tuhoja Aleppossa
Asukkaat korjasivat raketti-iskujen aiheuttamia tuhoja Aleppon pohjoisosassa 25.8.2016. STR / EPA

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit eivät ole onnistuneet yrityksessään sopia taisteluiden keskeyttämisestä Syyriassa, jotta avustuskuljetuksia saataisiin perille.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat johtavien teollisuusmaiden G20-kokouksessa Kiinan Hangzhoussa, mutta tapaaminen päättyi tuloksettomana.

Vielä sunnuntaina pidettiin mahdollisena, että sopu Aleppon siviilien auttamisesta saataisiin aikaan ja että Venäjä ja sen tukema Syyrian hallinto keskeyttäisivät iskunsa ja pommituksensa.

Obama ja Putin keskustelivat Syyriasta ja Ukrainasta

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat epävirallisesti G20-huippukokouksessa. Tapaamisen sisällöstä on toistaiseksi tihkunut niukasti tietoa. Tapaamisessa keskusteltiin Syyriasta ja Ukrainasta, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Yhdysvaltalaisdiplomaatit syyttivät sunnuntaina Venäjän perääntyneen jo sovituista asioista, joita Yhdysvallat puolestaan ei halunnut nostaa enää uudelleen neuvottelupöytään. Myös sodan viime tuntien käänteillä oli tarkkailijoiden mukaan vaikutusta.

Syyrian hallituksen joukkojen on kerrottu vallanneen uusia strategisia alueita Aleppon eteläpuolella. Hallituksen joukot ovat katkaisseet myös opposition hallussaan pitämän tien Aleppon itäosiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat yrittäneet pitkään hieroa sopimusta, jonka turvin apua voitaisiin saada Syyrian saarrettujen alueiden asukkaille.

Yhdysvallat ja Venäjä tukevat Syyrian sisällissodan vastakkaisia puolia. Yhdysvallat ajaa Syyriaan koko maata koskevaa tulitaukoa Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä.

Lähteet: AFP, Reuters