"Kanadalainen näytelmäteksti sopii tänne" – Musta komedia lähtee kiertämään Lappia

Rovaniemen teatterin syksyn ensimmäinen ensi-ilta on kanadalaisen Morris Panychin mustan komedian Täti ja minä. Näytelmällä on ohjaaja Elias Liinamaalle erityinen asema.

kulttuuri
Täri ja minä Pirjo Leppänen ja Kari Koivukangas
Täti ja minä on kahden näyttelijän esitys, rooleissa Pirjo Leppänen ja Kari Koivukangas.Rovaniemen teatteri / Jouni Porsanger

– Minulle se sulkee ympyrän yli kymmenen vuoden takaa. Työskentelin Täti ja minän kantaesityksessä Helsingin kaupunginteatterissa ja mietin, että olisi kiva tehdä esitys Pirjon kanssa. Näytelmä on hyvin iso sysäys siihen, että hain teatterikorkeakouluun ja alalle, ohjaaja Eljas Linnamaa taustoittaa teatterin tiedotteessa.

Liinamaa oli toinen Rovaniemen teatterin viime kevään Iso kiltti jätti -näytelmän ohjaajista. Teatterinjohtaja Kari Väänäsen kutsu tulla ohjaamaan pohjoiseen oli Liinamaalle mieleinen. Nyt hän pääsee toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa.

– Olemme Pirjo Leppäsen ja Kari Koivukankaan kanssa tahoillamme pitkään miettineet Täti ja minän tekemistä, Liinamaa sanoo.

Pieni ullakkohuone

Täti ja minä sijoittuu iäkkään naisen ullakkohuoneeseen. Tädin saattohoidosta tulee huolehtimaan nelikymppinen mies, joka pitää tekoaan jalona, mutta asiat eivät etene hänen odottamallaan tavalla. Rooleissa nähdään Pirjo Leppänen ja Kari Koivukangas.

Näytelmä nähdään vinttinäyttämö-Kerossa sekä Lapin kiertueella. Ensi ilta on Rovaniemellä 14. syyskuuta. Kiertue alkaa Kolarista 24. lokakuuta. Kiertue käy Kolarin jälkeen 15 Lapin kunnassa.

Viistoa huumoria

Liinamaa pitää Täti ja minä -näytelmää onnistuneena kuvana tämän päivän Suomesta, jossa osa väestöstä asuu syrjäseuduilla kaupunkimaisen palveluverkon ulottumattomissa.

– On hienoa, että esitys toteutuu pohjoisessa. Kanadalainen näytelmäteksti sopii tänne. Meillä on paljon samaa, on pitkät etäisyydet ja ihmiset sinnittelevät kaukana ruuhka-Suomesta ja metropoleista. Näytelmässä on viistoa huumoria, joka ymmärtää mittakaavan. Se nauraa lempeästi ihmisen pienuudelle universumissa sekä ihmisen yrityksille hallita elämää ja kuolemaa.

Täti ja minä -näytelmän lavastus ja puvut ovat freelance-lavastaja Sanna Halmeen, joka vierailee suunnittelijana Rovaniemen Teatterissa.

Morris Panychin Täti ja minä (Vigil) -näytelmän Suomen kantaesitys oli Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2006.