Japani varoittaa Britanniaa: Japanilaisyritykset harkitsevat siirtymistä Manner-Eurooppaan

Japanin hallitukselle laaditun raportin mukaan muun muassa Toyota ja Hitachi pohtivat vakavissaan siirtymistä muualle Eurooppaan, kun Britannia eroaa EU:sta.

Japani
Toyotan merkki auton keulassa, takana jalankulkija.
Toyota varoitti jo ennen Britannian EU-kansanäänestystä, että yhtiö saattaa siirtää tehtaansa Euroopan mantereelle, jos sen ja Britannian väliin syntyy vientiveromuuri. Andy Rain / EPA

Japani on kehottanut EU:sta eroavaa Britanniaa pysymään osana Euroopan yhteismarkkinoita, jos Britannia haluaa säilyttää asemansa japanilaisyritysten sillanpääasemana. Vaatimus ei ole uusi, mutta sanavalinnat ovat aiempaa tiukempia.

Japanin hallitukselle laaditussa raportissa kerrotaan, että useat suuret japanilaisyritykset arvioivat parhaillaan uudelleen britti-investointejaan. Raportin mukaan tällainen pohdinta on meneillään muun muassa Toyotassa ja Hitachissa.

Japanin ja Britannian päänministerit Shinzo Abe ja Theresa May keskustelivat Japanin huolista tavatessaan maanantaina Kiinassa teollistuneiden maiden G20-ryhmän huippukokouksen ohessa. Raportti julkaistiin kokouksen aattona.

140 000 työpaikkaa katkolla?

Yli tuhannella japanilaisyrityksellä on toimintoja Britanniassa, ja investointien määrä on noin 86 miljardia euroa. Yrityksissä työskentelee noin 140 000 brittiä.

Yritykset saattavat päättää sekä tehtaidensa että Euroopan-pääkonttoriensa siirtämisestä Britanniasta Manner-Eurooppaan, jos EU:n lainsäädäntö lakkaa olemasta voimassa Britanniassa, raportissa sanotaan.

Siinä muistutetaan Britannian erityisesti houkutelleen yrityksiä ovena Euroopan isoille markkinoille. Raportti vaatii Britanniaa huolehtimaan sitä, ettei lupaukseen luottaneille yrityksille koidu haittaa.

Brittilehti ennakoi lisää kovia äänenpainoja

15-sivuinen raportti käsittelee myös muun muassa lääketeollisuuden tutkimusinvestointeja. EU-eronsa vuoksi Britannia on menettämässä EU:n lääkeviraston. Raportin mukaan se vähentää maan houkuttelevuutta japanilaisille lääkeyrityksille.

Raportissa myös patistetaan Britanniaa ja EU:ta läpinäkyviin eroneuvotteluihin, jotta japanilaisyritykset eivät saa tietää vasta viime hetkellä, mitä on tekeillä. Sellainen epävarmuus olisi suuri ongelma Japanin taloudelle, raportissa sanotaan.

Brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Japanin vaatimukset Britannian pysymisestä osana Euroopan yhteismarkkinoita ovat Maylle paha pala, sillä samalla Britannian olisi hyväksyttävä työvoiman vapaa liikkuvuus. Japanin vaatimuksia ei voida kuitenkaan sivuuttaakaan, sillä vastaavaa on odotettavissa myös muilta EU:n ulkopuolisilta mailta, The Guardian ennakoi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle