Yrittäjän iltalenkki koiran kanssa: " Samalla tulee pitäneeksi huolta yrityksen kilpailukyvystä ja taloudellisesta tilanteesta"

Yrittäjät kokevat enemmän stressiä kuin palkansaajat. Työyhteisön ja yrityksen kannattavuuden kannalta olisi hyvä, että yrittäjä voisi hyvin. Ajantasalla oleva budjetti voi auttaa yrittäjää nukkumaan paremmin kuin unilääke.

Kotimaa
Medirexin toimitusjohtaja Anna Nurmi ja markkinointipäällikkö Erica Roiko.
Kalle Niskala / Yle

Pk-yrittäjän työhyvinvointi on usein kytköksissä yrityksen taloudelliseen menestykseen.

– Jonkin verran on olemassa tutkimustietoakin siitä, että yrittäjän hyvä työkyky ja yrityksen taloudellinen menestys ovat yhteyksissä toisiinsa. Ehkä ensimmäisenä ei tule mieleen, että kun kävelen iltalenkillä koiran kanssa, niin pidän samalla huolta yritykseni kilpailukyvystä ja taloudellisesta tilanteesta, mutta näin se on, vakuuttaa Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Anne Salmi.

Kyllä johtajan ja yrittäjän täytyy pitää ensin itsestään huolta, jotta on se aito kiinnostus ja energia perehtyä työyhteisön asioihin.

Toimitusjohtaja Anna Nurmi, Medirex

Myös kokkolalaisen Medirexin toimitusjohtaja Anna Nurmi näkee yhteyden oman hyvinvoinnin ja yrityksen menestyksen välillä.

– Todellakin. Nehän menevät käsi kädessä. Kyllä johtajan ja yrittäjän täytyy pitää ensin itsestään huolta, jotta on se aito kiinnostus ja energia perehtyä työyhteisön asioihin, sanoo Nurmi.

Anne Salmen mukaan suomalainen pk-yrittäjä voi keskimäärin hyvin. Joissakin asioissa kuitenkin tilanne eroaa palkansaajista.

– Yrittäjien työviikot ovat selkeästi pidempiä, stressin kokemusta on enemmän kuin palkansaajilla ja koettu työkyky on jonkin verran matalampi, kertoo Salmi.

Anna Nurmi näkee itselleen tärkeimpänä työkykyä ylläpitävänä asiana kouluttautumisen.

Väsyneenä näkökulma kapenee eikä ehkä huomaakaan ratkaisuja tai ulospääsyteitä.

Vanhempi asiantuntija Anne Salmi, Työterveyslaitos

– Kun välillä lähtee pois tutusta työympäristöstä ja menee kollegoiden kanssa vaikka vain päivän koulutustilaisuuteen. Sieltä saa aina uusia ärsykkeitä ja ideoita. Totta kai fyysisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että saisi levättyä, ulkoiltua ja syötyäkin kunnollisesti.

Anna Nurmi ei laske tarkasti työtuntejaan. Töitä paiskitaan kun niitä on, mutta lomalla rentoudutaan.

– Olen aika hyvä rajaaman, että kun ollaan lomalla, silloin ollaan lomalla. Haluan kyllä lomallakin tiedostaa, mitä töissä on meneillään, mutta eihän lomalla ole pakko reagoida heti kaikkiaan asioihin. Voi olla tietoinen mitä työpaikalla tapahtuu ja hoitaa ne sitten kun tulee takaisin.

Työterveyslaitoksen asiantuntijan mukaan yrittäjän stressistä ja esimerkiksi univaikeuksista sekä firman vaikeuksista syntyy helposti toisiaan ruokkiva kierre. Tilannetta kannattaakin silloin purkaa sekä terveydenhuollon että yritysneuvojien kanssa.

– Se on usein kierre. Väsyneenä näkökulma kapenee eikä ehkä huomaakaan ratkaisuja tai ulospääsyteitä. Jostain päästä pitäisi lähteä tilannetta purkamaan. Jos ei esimerkiksi ole ajantasaista budjettia, niin ei tiedä paljonko pitäisi tienata, että pystyy maksamaan laskut ja toivottavasti itselle palkkaa, kertoo Anne Salmi.