Yksityiset terveysyritykset odottavat innolla sote-uudistusta: "Laatu paranee, kun asiakas voi äänestää jaloillaan"

Mehiläisen palvelujohtajan Lasse Männistön mukaan sote on suuri muutos myös yksityisille toimijalle, sillä yli puolet yrityksen toiminnasta tuotetaan julkiselle sektorille eli kunnille sekä kuntayhtymille.

Kotimaa
Mehiläisen palvelujohtaja Lasse Männistö
Juha Korhonen / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus eli sote merkitsee sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaville yrityksille uusia mahdollisuuksia.

– Esimerkiksi perusterveydenhuollon avopalveluiden saatavuus ja laatu paranevat, kun asiakas voi jatkossa äänestää jaloillaan, missä palvelut tuotetaan. Valinnanvapaus ja kilpailu voivat avata yrityksillekin uusia liiketoimintamahdollisuuksia, uskoo Mehiläisen palvelujohtaja Lasse Männistö.

Valinnanvapaus ja kilpailu voivat avata yrityksillekin uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Lasse Männistö

Männistön edustama yritys on suuri toimija, mutta sosiaali- ja terveysalan yrityksistä valtaosa on pk-yrityksiä.

– Sote on meillekin suuri muutos, sillä yli puolet yrityksen toiminnasta tuotetaan julkiselle sektorille eli kunnille sekä kuntayhtymille.

Sote pyyhkii kunnat ja kuntayhtymät palveluiden järjestämiskartalta pois. Vuoden 2019 alusta alkaen sote-palveluiden järjestämisestä vastaavat maakunnat.

"Sote ei merkitse palveluiden alasajoa"

Kouvolassa kaupunki etsii parhaillaan kumppania yhteisyritykseen, joka tuottaisi laajasti kouvolalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita. Useiden kymmenien miljoonien eurojen arvoisen potin kilpailutus on juuri käynnistynyt.

– Olemme äärimmäisen kiinnostuneita Kouvolan hankkeesta, kuittaa Mehiläisen palvelujohtaja Lasse Männistö.

Alustavasti kiinnostuneita yrityksiä on yhteensä ainakin viisi.

Yksityisissä yrityksissä sote-palveluiden tehostamista ei Männistön mukaan aina nähdä palveluverkon keskittämistä ja yksiköiden lakkautusta vaativana toimena.

– Uusilla toimintamalleilla ja digitaalisen maailman mukaan tuomisella voi saada useiden prosenttien kustannussäästöjä ilman, että palveluita tarvitsee viedä kauas.

Männistö ounastelee, että kunnat ovat heränneet miettimään muun muassa sote-uudistuksen ja palveluiden turvaamisen takia vaihtoehtoja ja myös esimerkiksi kumppanuuksia palveluissaan.

– Soten tulo ei todellakaan merkitse palveluiden alasajoa. Kansalainen voi valita entistä enemmän tulevaisuudessa. Kun voi asiakas äänestää jaloillaan, niin se tulee parantamaan palvelua.