1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyrkösjärvelle suunnitteilla melontakeskus ja vesitse kuljettava luontopolku

Kyrkösjärven virkistyskäyttö halutaan nostaa uudelle tasolle suunnitteilla olevan Kyrkösjärven melontakeskuksen, siihen liittyvien palvelujen ja järviluontopolun avulla. Alueen ilme tavoittelee vanhanaikaisten venevajojen tunnelmaa.

melonta
Havainnekuva Kyrkösjärven melontakeskuksesta
Kyrkösjärven melontakeskus tavoittelee vanhainaikaisten venevajojen tunnelmaa, sujuvaa toiminnallisuutta ja viihtyisää ympäristöä.

Kyrkösjärvelle suunnitellaan melontakeskusta. Keskus rakentuu neljästä rannan tuntumassa olevasta vajasta ja laiturista. Alueen ilme tavoittelee vanhanaikaisten venevajojen tunnelmaa.

Vajojen viereen suunnitellaan myös uudenlainen Greenland Ropes -köysistö, jossa melontataitoja voi harjoitella kuivalla maalla.

– Tämä on kokonaan uusi juttu Suomessa, kaksoisköysistö, jonka avulla voi harjoitella eskimokäännöstä, toteaa Suoku Sirén Kyrönjoen Koskihäjyistä.

Kyrönjoen Koskihäjyt -yhdistys on hankkeen takana ja Suoku Sirénin mukaan toiveissa on, että melontakeskusta päästään rakentamaan jo ensi vuoden aikana.

– Kyrkösjärvi on melontaa ajatellen ihan mukava järvi, ei poikkea luonnonjärvestä. Vajojen ja laiturin rakentamisen kannalta sännöstely ja vedenkorkeuden vaihtelu asettavat tosin joitakin haasteita, sanoo Sirén.

Suoku Sirén tulevan melontakeskuksen paikalla.
Kyrkösjärvi on tekojärvi, mutta melontaolosuhteet eivät poikkea luonnonjärvestä, sanoo Suoku Sirén. Melontakeskus tulee lähelle uimarantaa.Elina Niemistö / Yle

20 kilometrin reitti

Hankkeeseen kuuluu ajatus samantapaisesta vesitse kuljettavasta luontopolusta, jonka Koskihäjyt ovat toteuttaneet jo aikaisemmin jokiympäristöön. Ympäri Kyrkösjärven rantoja melomalla ja Seinäjoen laskukanavaa Rengon padolle nousemalla voi tehdä 20 kilomerin melontalenkin.

– Kyrkösjärvi on todettu jo aikaisemmin monipuoliseksi vesistöksi kaikille vesillä liikkujille. Melontakeskuksen myötä siitä saataisiin todellinen virkistyskeidas niin asukkaille kuin matkailijoille, sanoo idean isä Esa Mahlamäki Koskihäjyistä.

Mahlamäen mukaan Seinäjoen kaupunki on tukenuti melontakeskuksen ajatusta siitä lähtien, kun Koskihäjyt ottivat sen esille viime huhtikuussa. Suunnitelmia on siitä lähtien kehitetty yhteistyössä kaupungin kanssa.

Melontakeskus kytkeytyy Kyrkösjärven uimarannan alueelle kehittyvään elämysliikuntapuistoon, jonka uusimpia osia ovat luontotalo Käpälikkö ja frisbeegolfrata.

Lue seuraavaksi