1. yle.fi
  2. Uutiset

Papin vuosikausien työn tulos: harvinainen Wärtsilän musta peruna palasi kotiin

Suomalainen maatiaisperuna, harvinainen Wärtsilän musta on palannut Värtsilään. Kaksi vuotta sitten aloitettu kasvatus tuotti tänä syksynä jo 70–80 kiloa satoa. Tohmajärveen kuuluvassa Värtsilässä on tarkoitus on hyödyntää nimikkoperunaa pitäjähengen vahvistajana.

luonto
Esko Nylanderin (vas.) kasvattamat Wärtsilän mustat perunat Erkki Lintusen (oik.) ihailtavina
Tanja Perkkiö / Yle

Wärtsilän musta on alkuperältään tuntematon maatiaisperuna. Suomesta on geenipankkiin pelastettu ainoastaan kaksi maatiaista, Karjalan eli Wärtsilän musta ja Lemin punainen.

Eläkkeellä oleva kirkkoherra Erkki Lintunen on sattumalta ollut pappina molempien perunoiden kotikonnuilla. Wärtsilän mustaa hän etsiskeli siitä kuultuaan monta vuotta ja löysi lopulta siemenperunat Kouvolasta.

Keväällä 2014 Wärtsilän mustan ja toisen tummakuorisen eli Kainuun mustan siemenet laitetttiin maahan vierekkäisiin vakoihin Arppen pihassa Värtsilässä. Kun peruna aloitti kukinnan, ero saatiin esille: Wärtsilän mustassa on valkoiset kukat, Kainuun mustassa violetit.

Wärtsilän mustaa perunaa
Wärtsilän mustaa.Tanja Perkkiö / Yle

Parikymmentä siemenperunaa tuotti vajaan kymmenen kilon sadon, joka istutettiin kolmeen paikkaan, suurin osa viljelijä Esko Nylanderin luomutilalle.

Perunasta pitäjälle brändituote

Syksyllä 2016 ollaan jo siinä tilanteessa, että Nylanderin perunapellosta on saatu 70-80 kiloa Wärtsilän mustaa.

Tavoitteena on saada Wärtsilän mustaa ensi vuonna myyntiinkin ja lisäksi puolenkymmentä värtsiläläistä kasvattaa "omaa perunaansa" harrastus- ja säilytysmielessä kotipuutarhoissa.

– Wärtsilän mustasta voisi tulla meidän pitäjäyhdistykselle hieno juttu ja se toisi kylää tunnetuksi. Ja tietysti tällaisesta perunasta pitää pyytää vähän korkeampaa hintaakin, kun kyseessä on harvinaisuus, pohtivat viljelijä Esko Nylander ja potaattipapiksi itseään tituleeraava Erkki Lintunen.

Lue seuraavaksi