1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perintö- ja lahjaverolaki

Vieraat valtiot voivat omistaa maata Suomessa: "Ei se mitään kovin dramaattista tarkoita"

Suomesta päätyy harvemmin kiinteistöjä perintönä toisen valtion omistukseen. Ulkomaisten omistuksessa olevat maatilkut ovat Suomen lain alaisuudessa.

perintö- ja lahjaverolaki
Kalliosaari, jonka päälle photoshopattu Ruotsin lippu
Ville Kinnunen / Yle

Ruotsalainen Lea Milan omisti Kajaanin Sokajärvessä sijaitsevan Kalliosaaren, joka on Eino Leinon suvun viimeinen omaisuus Kainuussa. Milan menehtyi äkillisesti ja saari oli menossa Ruotsin valtion omistukseen, kunnes lipaston salalokerosta löytyi testamentti ja saarelle lainmukainen perijä.

Jos testamentti olisi jäänyt löytymättä ja Kalliosaari olisi mennyt perintönä Ruotsin valtiolle, ei tilanne olisi ollut Maanmittauslaitoksen mukaan kovin poikkeuksellinen.

– Ei se mitään kovin dramaattista tarkoita, koska kyllä ulkomaisilla valtioilla on tälläkin hetkellä lainhuudatettuja kiinteistöjä Suomessa. Esimerkiksi Ruotsilla on Helsingissä Kauppatorin varrella oma kiinteistö, jossa sijaitsee suurlähetystö. Vastaava tilanne on myös Venäjän suurlähetystöllä, kertoo maanmittausneuvos Markku Markkula.

Kyllä ulkomaisilla valtioilla on tälläkin hetkellä lainhuudatettuja kiinteistöjä Suomessa.

Markku Markkula

Esimerkkejä Markkula löytää myös historiasta. Toisen maailmansodan jäljiltä vuonna 1947 Pariisin rauhansopimuksessa määrättiin kaikki saksalainen, valtion ja kansalaisten, omaisuus Sosialististen neuvostotasavaltojen liitolle kuuluvaksi.

– Näitä kiinteistöjä on yhä sellaisenaan Venäjän federaation hallussa siellä täällä Suomessa, muun muassa Ahvenanmaalla.

Asuinmaa määrää sovellettavan lain

Suomesta päätyy kiinteistöjä perintönä toisen valtion omistukseen harvemmin. Näin arvioi maanmittausneuvos Markku Markkula, joka sanoo, että Valtionkonttori hoitaa suomalaisten jäljiltä valtiolle päätyviä perintöjä.

– Sitä vastoin jos omaisuutta jaetaan sellaisen henkilön osalta, jonka asuinmaa on muu kuin Suomi, mutta omaisuus on Suomessa, niin silloin ollaan kansainvälisen perintö- ja yksityisoikeuden puolella. Viime vuonna EU uudisti perintölainsäädäntöä. Sen mukaan soveltava laki on vakituisen asuinpaikan maan laki.

Asuinmaaperiaate pätee myös Euroopan unionin ulkopuolisiin maihin perintö- ja yksityisoikeuden osalta.

Markku Markkula

Jos henkilö on asunut Suomessa yli viisi vuotta, niin silloin perintötilanteessa sovelletaan Suomen lakia. Mutta jos Venäjällä vakituisesti asuva ostaa Suomesta vaikkapa lomakiinteistön, niin asuinmaaperiaatteen mukaisesti esimerkiksi avioero- tai perintötilanteessa sovelletaan kiinteistön kohtaloon Venäjän lakeja.

– Asuinmaaperiaate pätee myös Euroopan unionin ulkopuolisiin maihin perintö- ja yksityisoikeuden osalta. Silloin kun kiinteistö ostetaan Suomessa, niin sovelletaan tietenkin Suomen lakia, samoin kiinteistön omistamisen velvoitteiden osalta, maanmittausneuvos Markku Markkula sanoo.

Ulkomaalaisten ostamien kiinteistöjen määrä vähentynyt

Maanmittausneuvos Markku Markkula kertoo, että ulkomaisten omistuksessa olevat maatilkut Suomessa ovat Suomen lain alaisuudessa. Jokamiehenoikeudet ovat voimassa, ellei kyseessä ole rajattua metsä- tai maatalouskiinteistötoimintaa.

– Esimerkiksi venäläisen henkilön omistaessa loma-asunnon Itä-Suomessa, kiinteistöverotkin maksetaan normaalijärjestyksen mukaan Suomeen. Suurlähetystöt puolestaan voivat järjestää esimerkiksi turvatarkastuksia suurlähetystön alueelle saavuttaessa.

Diagrammi ulkomaalaisten ostamista kiinteistöistä
Ulkomaalaisten ostamat kiinteistöt Suomessa vuosina 2003–2015. Lähde: MaanmittauslaitosMaanmittauslaitos

– Näitä toisen valtion kiinteistöomistuksia ei ole Suomessa paljon, mutta ei se missään tapauksessa ole poikkeuksellista. Venäläisten omistamia kiinteistöjä on paljon, mutta niiden suhteellinen osuus Itä-Suomessa ei ole valtavan iso tällä hetkellä, Markkula kertoo.

Maanmittauslaitoksen tietojen mukaan ulkomaalaisten ostamien kiinteistöjen määrä oli vuonna 2015 alle puolet vuoden 2008 määrästä. Virolaisten osuus ulkomaalaisten ostojen määrästä on kasvanut tasaisesti viime vuodet.

Lue seuraavaksi