Matkailun hiilijalanjälkeä puristetaan pienemmäksi – "Tälläinen vähähiilinen matkailu on tulevaisuutta"

Etelä-Savossa edistetään vähähiilistä matkailua. Mikkelin ammattikorkeakoulun johdolla matkailuyritysten hiilijalanjäljen kokoa on mitattu ja samalla pyritty keksimään keinoja pienentää sitä edelleen.

Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Yksi neljästä hankkeessa mukana olevasta yrityksestä on Mikkelin Ristiinassa toimiva Kaidan Kiho. Kaidan Kiholla on vuokrattavana neljä lomamökkiä, joita pääsääntöisesti käyttävät ulkomaiset asiakkaat.

Mökit todettiin tutkimuksissa hiilijalanjäljiltään erittäin pieniksi. Tähän vaikuttavat rakennusvaiheessa tehdyt ratkaisut, kuten maalämpö, ilmalämpöpumput ja vettä säästävät vessat.

– Kyllähän se on lähtenyt ihan suunnittelusta. Tälläinen vähähiilinen matkailu on tulevaisuutta. Nämä perinteiset menetelmät ei siihen toimi, ja nyt on hyviä ratkaisuja tarjolla, toteaa Kaidan Kihon yrittäjä Esko Valkonen.

– Kyllä meidän pelimerkit on hiilijalanjäljen suhteen käytetty, että täytyy ehkä suositella matkailijoita tulemaan polkupyörällä paikalle. Muuten joka kivi on jo pyritty kääntämään, naurahtaa Valkonen.

Mikkelin ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Kohti vähähiilistä matkailua -hankkeessa on mitattu matkailuyritysten hiilijalanjälkiä ja pyritty etsimään keinoja pienentää sitä edelleen.

"Esimerkiksi tämä jätevesiratkaisu ja lämmitysratkaisu näyttävät ilon päivät vuosien kuluessa"

Ekologisuudesta toivotaan olevan myös kilpailuetua matkailuyrityksille. Ainakin teoriassa sitä se onkin, mutta ainakin vielä nykyään käytäntö osoittaa toista.

– Me on tehty asiakastutkimuksia ja aika auliisti matkailijat sanovat, että hiilijalanjälki ja vastuullisuus vaikuttaa päätöksiin. Mutta mitä lähemmäs sitä mahdollista ostopäätöstä mennään, niin siihen, että matkailijan oikeasti täytyisi muuttaa käyttäytymistään, niin aika harva käytännön teoissaan hiilijalanjälkeä ottaa huomioon, toteaa Eeva Koivula.

– Kyllä se melkein tuon jätelajittelun osaltakin on rautalangasta väännettävä, ja käsikädessä kuljettava kompostorille ja neuvottava, mitä sinne saa laittaa ja mitä sinne ei saa laittaa. Joillekin tällainen jätteiden lajittelu on ihan ensimmäinen kerta eläessä, se vaatii vähän aktiivisuutta meiltäkin, toteaa Kaihon Kidan yrittäjä Esko Valkonen.

Se on kerralla kallis ratkaisu, mutta pitkässä juoksussa se on ekologinen ja ekonominen

Esko Valkonen

Samalla on testattu laskentamalleja vähähiilisten ratkaisujen kustannusvaikutuksista sekä hiilitaseesta. Vaikka ekologiset ratkaisut saattavat rakennusvaiheessa käyvän yrittäjän kukkaron päälle, niin niiltä odotetaan myös kustannussäästöjä.

– Silloin investointivaiheessa ne käy kukkaron päälle, mutta esimerkiksi tämä jätevesiratkaisu ja lämmitysratkaisu näyttävät ilon päivät vuosien kuluessa. Se on kerralla kallis ratkaisu, mutta pitkässä juoksussa se on ekologinen ja ekonominen, kertoo Esko Valtonen.

Muut kolme Kohti vähähiilista matkailua Etelä-Savossa -hankkeessa mukana olevat yritykset ovat Majoitutus B&B Hepokatti Punkaharjulta sekä Vanamolan majatalo ja Kartano Gof Joroisista.