1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmen sepän patsas kietoutui viikoksi kuplaan – "Täällä on lämmintä ja pehmeää"

Osana Helsinki Design Weekia pystytettiin muovinen kupla ympäröimään Helsingin kenties kuuluisinta veistosta, Felix Nylundin kolmea seppää. Berliiniläinen Plastique Fantastique -kollektiivi toivoo, että kupla voi osaltaan avata myös ihmisten oman elämän solmuja.

Yle Helsinki: Kolmen sepän pasaalle kohonnut jättikupla on osa Helsinki Design Weekin ohjelmistoa
Yle Helsinki: Kolmen sepän pasaalle kohonnut jättikupla on osa Helsinki Design Weekin ohjelmistoa

Berliiniläinen arkkitehtiporukka, Plastique Fantastique, mieltyi Kolmen Sepän Patsaaseen käydessään tutustumassa Helsinkiin keväällä. He päättivät toteuttaa pop up -installaationsa patsaan ympärillä Helsingin vilkkaimmalla aukiolla. Ahkerien seppien nostaminen muovikuplan keskiöön symboloi samalla kesän loppumista ja ihmisten paluuta töihin.

Kuplan suunnitellut ja toteuttanut arkkitehtikollektiivi on pystyttänyt monenmoisia paineilma-jättikuplia ympäri maailman suurkaupunkeja. Kuplien tarkoitus on tarjota mahdollisuus kokea tuttu kaupunki yllättävin tavoin ja näyttää tutut paikat kuin uusina.

Plastique Fantastique -kollektiivin perustaja, Marco Canevacci toivoo kuplien myös saavan jalankulkijat kommunikoimaan keskenään.

– Olisi hienoa, jos tänne sisälle tulevat ihmiset alkaisivat puhua keskenään, löytää jotain yhteistä. Muoviset seinät ja ahdas tila pakottavat ihmiset lähemmäs toisiaan, jolloin on pakko sanoa jotain. Vaikkei muuta, niin "oi, anteeksi", Canevacci nauraa.

Marvo Canevacci haluaa muovisilla kaupunki-installaatioilla myös kehittää ihmisten mielikuvitusta. Hän uskoo mielikuvituksen muutosvoimaan.

– Kun helsinkiläinen astuu tutulta aukiolta tänne kuplaan, jossa on lämmintä ja pehmeää, hän saattaa ymmärtää, että jos kaupunkiympäristön voi muuttaa näin mielikuvituksellisesti, niin ehkä myös omaan elämäänsä voi vaikuttaa enemmän kuin on arvannutkaan.

Design-viikon ajan kuplassa pidetään konsertteja ja kuullaan luentoja muotoilusta ja arkkitehtuurista.