Hyppää sisältöön

Työpaikan mittarissa plus kolme astetta – "Toinen sietää tätä kylmyyttä paremmin kuin toinen"

Kylmän haittoja ilmenee yleensä alle kymmenen asteen lämpötiloissa. Kylmässä työpaikassa asiaan voi vaikuttaa vaatetuksella sekä lämpöä tuottavalla ruumiillisella työllä. Kylmä työpaikka on esimerkiksi ruokatalo Atrian logistiikkakeskus.

Atrian logistiikkakeskuksen työpisteessä on kolme astetta lämmintä. Kuva: Olli Koski/Yle

Kun Atrian logistiikkakeskukseen astuu sisälle, naamalle tuulahtaa plus kolmen asteen viileä sisäilma. Tummanvihreänmustiin työvaatteisiin pukeutuneet työntekijät lajittelevat kaupan hyllyltä tuttuja ruokapakkauksia valkoisiin kuljetuslaatikkoihin.

Laatikkoliukuratojen ja trukkiväylien täyttämässä hallissa on vastassa iso, kylmän karaisema työjohtaja Juha Laitila. Hän kertoo kuinka kylmäketju toimii ja kuinka tästä varastosta lähtee joka päivä ympäri Suomea noin 70 000 muovilaatikollista ruokaa.

– Tämä kylmyys täällä on ratkaisevat tekijä tuotteen säilyvyyden kannalta. Kylmäketju jatkuu ovesta aina kaupan hyllylle saakka, toteaa Laitila.

Hyvä vaatetus

Jokaisella työntekijällä on ainakin ulkoa päin tarkasteltuna hyvät työvaatteet päällään. Juha Laitila kertoo, että työnantaja tarjoaa tekijöille kunnon varusteet, kuten lakit, hanskat, väliasut, kerrastot ja toppavaatteet.

– Toinen sietää tätä kylmyyttä paremmin kuin toinen. Kerrospukeutuminen on täällä pop. Työstä syntyy myös lämpöä, kun kädet ja jalat heiluvat ja kävellään tässä pikkuisen, selittää Laitila.

Jos tässä työympäristössä työpiste olisi staattinen eli esimerkiksi paikallaan istumista, niin silloin kylmyys varmasti purisi tekijään paljon kovemmin. Laitila heittää, että sellaisessa tapauksessa tarvittaisiin pilkkuhaalari ja karvahattu.

Kuiva hyvä, märkä paha

Joskus logistiikkakeskukseen tulevat tuotteet ovat kosteita. Märkyys ja kosteus ovat täällä kirosanoja ja kylmässä työtä tekevän pahimmat viholliset. Jos työhansikkaat pääsevät kastumaan, niin sormet jäätyvät todella nopeasti.

– Hanskat menevät heti vaihtoon, jos ne kastuvat. Ei täällä kylmää moitita. Enemmän kuormittaa varmasti kolmivuorotyö mitä me täällä teemme, kertoo Laitila.

Myös ilmastointiin on kiinnitetty paljon huomiota. Logistiikkakeskuksen katosta tuleva kylmä ilma puhalletaan ilmastointiputkesta pussiin, josta se leviää tasaisesti koko halliin.

– Kylmää ilmaa ei tule vain yhdestä reiästä. Jos se tulisi, niin kaikilla olisi niskat jumissa. Täällä on tasaisen kylmä ja tuulen vire on poissa, sanoo Laitila.

Siirtyminen kylmästä lämpimään saattaa väsyttää

Normaalien taukojen ajaksi ja työpäivän jälkeen työntekijät siirtyvät kylmästä lämpimään. Juha Laitila kertoo kokemuksesta, että jos on tullut väsyneenä töihin, niin siirtyminen työpisteeltä lämpimään laittaa joskus silmät lupsahtamaan kiinni. Onneksi paluu kylmään yleensä virkistää.

– Varsinkin kesällä kun täältä lähtee plus kolmesta asteesta kotiin ja auto on ollut auringossa, niin kyllä naama helottaa ja ramasee, nauraa Laitila.