1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisen kylkiluu murtui huvipuistolaitteessa – "Kuului vain jumalaton poksaus"

Minna Miettinen ja Jenni Mäkinen loukkasivat itsensä tivolilaitteen pyörityksessä viikonloppuna. Lahdessa sattuneet tapaukset ovat harvinaisia, vaikka valvovalle viranomaiselle ilmoitetaan viikoittain läheltä piti -tilanteista.

Kuva: Jenni Mäkinen/Lukijan kuva

Minna Miettinen koki viikonloppuna kauhunhetkiä Twister-laitteen kyydissä Lahdessa. Miettinen ja hänen ystävänsä pitelivät kovasti kiinni turvakaiteesta laitteen pyörityksessä, mutta koko ajaksi voimat eivät riittäneet. Kovassa vauhdissa Miettisen ystävä paiskautui häntä vasten ja Miettinen itse paiskautui laitteen kovaa reunaa vasten.

– Kyljestä kuului jumalaton poksaus. Tunsin heti, että jotain meni rikki, Miettinen sanoo.

Illanvietto Suomen Tivolissa jäi kesken, kun Miettinen lähti lääkäriin. Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä todettiin naisen kylkiluun murtuneen. Myös Miettisen pikkurilli ja nimetön muuttivat väriä, mikä johtui kyynärpään hermon vauriosta.

Olen aluksi kaksi viikkoa sairaslomalla ja sen jälkeen haen lisää sairaslomaa.

Minna Miettinen

– Lääkärin mukaan toipumiseen menee 4 – 7 viikkoa. Olen aluksi kaksi viikkoa sairaslomalla ja sen jälkeen haen lisää sairauslomaa, henkilökohtaisena avustajana toimiva Miettinen kertoo.

Poika itki kyydin jälkeen

Suomen Tivolin toimitusjohtaja Lulu Sariola on tietoinen Miettisen vammoista. Tivolissa selvitetään tapausta: Sariolan mukaan vakuutusyhtiö korvaa vahingot vammoista, jos käy ilmi, että laitteessa on ollut vikaa, tai laitetta on käytetty väärin. Hänen mukaansa tivolin laitteet ovat olleet turvallisia.

– Twister on ollut tivolissa pitkän aikaa eikä siinä ole sattunut vaarallisia tapaturmia, Sariola painottaa.

Ennen seuraavalle paikkakunnalle siirtymistä tivolissa käydään läpi, onko laitetta pyöritetty normaalia lujempaa ja ohjeiden vastaisesti.

Jenni Mäkinen sai valtavia mustelmia Suomen Tivolin laitteessa Kuva: Jenni Mäkinen/Yle

Myös Jenni Mäkinen loukkasi itsensä käytyään samassa Twister-laitteessä. Hän oli käynyt samassa laitteessa monesti aiemmin ja osasi erottaa, että tällä kertaa laitteen liikkuminen oli repivämpää ja terävämpää.

– Ennen laitteessa pystyi nauramaan ja hymyilemään. Tällä kertaa huidoin laitteen ohjaajalle, että haluamme pois kyydistä, Mäkinen kertoo.

Mäkinen kuvailee olleensa shokissa laitteesta noustuaan ja hänen poikansa itki. Äidin ja pojan päät iskeytyivät useasti laitteen penkin takaosaan, mistä tuli molemmille kuhmuja. Mäkisen jalat ovat mustelmilla nivusista nilkkoihin asti.

Mäkinen kävi seuraavana päivänä kysymässä korvauksia tivolista. Henkilökunta sanoi, että laitteen vieressä oleva infokyltti vapauttaa tivolin vastuusta. Kyltissä lukee, että laitteessa voi tulla ruhjeita.

"Raju nuorisolaite, jossa syntyy pieniä mustelmia"

Lulu Sariolan mukaan Twister on raju nuorisolaite, jossa voi syntyä mustelmia takapuoleen. Hän kertoo, että muutama vuosi sitten laitteesta poistettiin pehmusteet, kun penkkien välistä tilaa levennettiin. Tilaa levennettiin, jotta laitteessa olijat eivät liukuisi toistensa päälle. Laitteen valmistajalle muutoksista ei ilmoitettu.

– Se oli terveellä järjellä mietitty turvallisuustoimenpide, Sariola sanoo.

Sariola sanoo, että joskus humalassa olevat ihmiset eivät aina jaksa pidellä kiinni turvakaiteesta, jolloin he liikkuvat rajummin laitteessa, mutta ei viittaa Lahden tapahtumiin.

– Istujien välissä on 20 sentin mittainen rako, minkä ansiosta toisen ihmisen ei pitäisi päästä valumaan toisen päälle, toimitusjohtaja sanoo.

Miettinen kertoo, että istuinten välissä ei ollut rakoa, vaan 15 senttiä korkea koroke.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Markus Mesimäki sanoo, että huvipuistolaitteeseen ei saa tehdä muutoksia, jos ne eivät ole laitteen valmistajan hyväksymiä. Muussa tapauksessa muutoksen tekijä vastaa laitteen turvallisuudesta.

Istujien välissä on 20 sentin mittainen rako, minkä ansiosta toisen ihmisen ei pitäisi päästä valumaan toisen päälle.

Lulu Sariola

Irtaimistoa yleisöön muissa huvipuistolaitteissa

Kuluttajapalveluiden turvallisuuden valvonta siirtyi Tukesille toukuussa. Virastoon ilmoitetaan viikoittain huvi-, teema- ja puuhapuistoissa tapahtuneista onnettomuuksista tai läheltä-piti tilanteista. Ilmoituksia tulee asiakkailta ja toiminnanharjoittajilta. Markus Mesimäki sanoo, että ilmoituksia vakavammista onnettomuuksista ei ole tullut.

Mesimäki ei ollut kuullut Lahden tapauksista, mutta kehottaa kaikkia huvipuistokävijöitä ilmoittamaan tukesille onnettomuuksista.

Saapuneissa ilmoituksissa on kerrottu muun muassa siitä, että laitteen pyöriessä asiakkaaseen on osunut irtaimistoa. Lisäksi on ilmoitettu huvipuistolaitteen virheellisestä käytöstä ja laitteen jumiutumisesta.

Tukes kohdentaa valvontaansa riskiperusteisesti, eli niin, että valvonnalla saadaan turvallisuuden kannalta paras vaikuttavuus.

Jos asiakas ilmoittaa sattuneesta onnettomuudesta, tapausta tutkitaan ja yritykseltä pyydetään lisäselvitystä. Jos huvipuistossa ei ole riittävän turvallista, voi Tukes esimerkiksi kieltää yksittäisen laitteen käytön.

Juttua muokattu 5.9.2016 klo 17.32. Lulu Sariolan kommentointia laitteessa kävijöiden tilasta muokattu. Lisätty Miettisen kommentti laitteesta ja sairaslomasta.