Historiallinen jalkapallo-ottelu yhdistää Kosovoa: "Tänään täällä ei ole serbejä eikä albaaneja"

Äiti Teresa Bulevardin molempiin päihin pystytetyt screenit täyttävät kymmenien tuhansien kosovolaisten tarpeen päästä osalliseksi historiallista urheilutapahtumaa. Jalkapallon MM-karsinnassa nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kosovon lipun alla pelaava joukkue.

Kotimaa
Kosovon pelaajat ennen maan ensimmäistä virallista maaottelua Färsaaria vastaan 3.6.2016.
AOP

Alle kahden miljoonan asukkaan Kosovossa on odotettu tätä iltaa jo vuosien ajan. Vaikka maan ei odoteta nousevan kansainväliseen jalkapalloaateliin, uskotaan siellä pieneen ihmeeseen.

– Islannin yllättävä menestys EM-kisoissa on noussut täällä puheenaiheeksi. Toivoa riittää, vaikka realistisesti Suomi onkin tässä pelissä voittajasuosikki, arvioi Pristinassa oikeusministerin avustajana työskentelevä, kokoomuksen ex-kansanedustaja Jouni Lehtimäki.

Koska Kosovolla ei ole ennen ollut omaa joukkuetta, ovat parhaat pelaajat siirtyneet edustamaan muita maita. Maassa selvitetään nyt, voisiko esimerkiksi Albanian lipun alla pelaavista osa siirtyä Kosovon joukkueeseen. Vaikka muutos ei tapahdu nopeasti, on tänään alkavilla MM-karsinnoilla Lehtimäen mukaan tärkeä merkitys maan identiteetille.

– Tilanne on täysin uusi nuorelle valtiolle ja kansalle. Tänään täällä ei ole serbejä, albaaneja eikä goraneja. Kaikki ovat kosovolaisia. Urheilu yhdistää heitä.

Suomalaistenkin tekisi mieli kannustaa Kosovoa

Myös joukko suomalaisia kokoontuu katsomaan ottelua Pristinan keskustaan. Monen tekisi mieli osallistua tähän uskomattomaan kansallishengen nostatukseen.

– Väitän, että olemme menettäneet osan sydämestämme Kosovolle. Jos vastustaja olisi joku muu, kannattaisimme varmasti Kosovoa. Mutta kai me sentään Suomea nyt kannustamme, Jouni Lehtimäki toteaa.

Suomalaiset saavat kuulla kuittailua valinnastaan, mutta Lehtimäen mukaan hyvässä hengessä. Kosovolaiset suhtautuvat suomalaisiin lämmöllä.

– Se on Martti Ahtisaaren ansiota. Hänen tekemänsä työ rauhan eteen muistetaan. Moni kosovolaispoika onkin saanut nimen Martti.

Suomi-Kosovo -ottelu pelataan tänä iltana Turussa. Lehtimäki uskoo vierasjoukkueelle riittävän kannatusta myös Suomessa.

– Suomessahan on noin 12 000 kosovolaista. Heidän kulttuurissaan sukukeskeisyys on merkittävässä roolissa. Uskonkin, että Kosovon joukkuetta kannustetaan katsomoissa ympäri Eurooppaa.