1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aftonbladet: Ruotsidemokraatti levittää väärää tietoa mediassa väärien henkilöllisyyksien turvin

Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja Lena Melin epäilee, että miehen toiminnan jäljet johtavat Venäjälle.

Kuvakaappaus Aftonbladet.se-nettisivuilta, kuvassa Alexander Fridback. Kuva: Aftonbladet.se

Egor Putilovin nimellä esiintynyt toimittaja on työskennellyt Ruotsin suurimmissa toimituksissa, mutta nimi on väärennetty, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Hän on työskennellyt muun muassa Aftonbladetille, Expressenille ja Ruotsin radiolle.

Hän pitää blogia putilov.org, jossa hän esittäytyy freelance-toimittajaksi ja maahanmuuttoviraston entiseksi käsittelijäksi. Aftonbladetin mukaan ruotsidemokraatit levittävät ahkerasti Putilovin blogia. Sitä siteerataan usein ruotsidemokraatteja lähellä olevalla avpixlat-uutissivustolla.

Työskentelee ruotsidemokraateille

Miehen oikea nimi on Aftonbladetin mukaan Alexander Fridback, ja hän työskentelee ruotsidemokraattien valtiopäiväkansliassa.

Aftonbladetin mukaan Fridback on vaihtanut nimeään, ja hänen henkilöllisyytensä on suojattu. Fridback kertoo Aftonbladetille, että häntä on uhattu, ja hänen henkilötietonsa on suojattu, koska hän on työskennellyt vaarallisissa oloissa ulkomailla.

– Egor Putilov on journalistinen salanimeni. Se oli minulle tärkeä, kun työskentelin sotavyöhykkeillä Egyptissä ja Syyriassa, joissa minut otettiin kiinni. On helppo joutua vaikeuksiin, jos he googlaavat nimeni ja näkevät, mitä olen kirjoittanut omalla nimelläni, sanoo Fridback Aftonbladetille.

Muitakin tekaistuja henkilöllisyyksiä

Sama mies on lähettänyt väärennetyn mielipidekirjoituksen Aftonbladetiin Tobias Lagerfeldtin nimellä.

Fridback ei pidä outona, että hän ei ole kertonut käyttävänsä salanimeä myöskään mielipidekirjoituksissaan.

– Ei, miksi olisin tehnyt niin? Toimittajana käytän nimeä Egor Putilov.

Aftonbladetin mukaan Fridbackilla on useita keksittyjä henkilöllisyyksiä, joihin hän on yhdistänyt sähköpostitilejä ja puhelinnumeroita. Hän ei halua kertoa Aftonbladetille, miksi hän käyttää useita henkilöllisyyksiä.

Ajaa eri asioita eri nimillä

Aftonbladet julkaisi elokuun lopussa Fridbackin kirjoittaman mielipidekirjoituksen, jonka hän kirjoitti Tobias Lagerfeldtin nimellä, esiintyen oikeustieteen opiskelijana ja Refugees Welcome -vapaaehtoisjarjestön työntekijänä.

Kirjoituksessa Fridback vaati äänioikeutta turvapaikanhakijoille ja paperittomille. Egor Putilovin nimellä hän levitti mielipidekirjoitusta Twitterissä ja vastusti turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Aftonbladet otti Fridbackiin yhteyttä, ennen kuin artikkeli julkaistiin. Häntä ei ollut löytynyt julkisista väestörekistereistä. Fridback selitti puutteen sillä, että hänellä oli suojattu henkilöllisyys, ja lehti luotti siihen.

Myöhemmin mielipidekirjoitus kuitenkin otettiin pois lehden nettisivuilta. Lehti sai lukijapalautetta, jonka mukaan kirjoittajassa oli jotakin outoa. Hänen lähettämänsä valokuva esitti jotakuta toista.

Fridback kieltää Aftonbladetille kirjoittaneensa mielipidekirjoituksen.

Melin: Yhteyksiä Venäjään?

Fridback on muuttanut Ruotsiin Venäjältä vuonna 2007. Hänen päällikkönsä ruotsidemokraattien valtiopäiväkansliassa ei halua kommentoida, ovatko Fridback ja Egor Putilov sama henkilö. Hän ei tiedä, onko Fridbackista tehty turvallisuustarkastus.

Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja Lena Melin epäilee, että Fridbackin toiminnan jäljet johtavat Venäjälle.

– Mikään ei viittaa siihen, että Alexander Fridbackilla olisi yhteyksiä Venäjälle. Paitsi hänen toimintatapansa. Venäjä toimii mielellään kansallismielisten ryhmien ja puolueiden kautta ja yrittää horjuttaa yhteiskunnan vakautta, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Lena Melin Af (siirryt toiseen palveluun)tonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttokriittisessä nettijulkaisussa Fria Tider (siirryt toiseen palveluun) Alexander Fridback syyttää Aftonbladetia valehtelusta ja sanoo haastavansa lehden oikeuteen parjauksesta. Hän kiistää työskentelevänsä Venäjän laskuun.

– Eikö sitä kutsuta kaikkien niputtamiseksi yhteen, kun joku kyseenalaistetaan hänen taustansa perusteella? Eikö ruotsidemokraatteja syytetä juuri siitä? Fridback kirjoittaa Fria Tiderissä.