1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Bussien aikataulusotkusta kirjallinen kysymys hallitukselle – "Huoli joukkoliikenteen tulevaisuudesta on suuri"

Liikenneviraston mukaan epäselvä tilanne bussiaikatauluista ja matkakorteista saattaa laajentua koko Suomeen. Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen kysyy nyt hallitukselta, mitä se aikoo tehdä bussiliikenteen sotkujen selvittämiseksi.

Waltti-matkakortti. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Matkahuollon ja valtion yhteispeli tökkii tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Matkahuolto poisti aikataulutiedoistaan valtiorahoitteiset bussivuorot.

Aikataulusotkun lisäksi osalla matkustajista on myös matkalippuongelma. Esimerkiksi opiskelijan on etsittävä aikataulut ja tiedettävä käykö bussissa Matkahuollon matkakortti vai Liikenneviraston uusi joukkoliikenteen Waltti-kortti.

Aikataulu- ja matkalippusotku uhkaa laajentua koko Suomeen. Jo parin vuoden ajan liikennöijät on kilpailutettu uuden lain mukaisesti eivätkä kaikki vanhat sopimukset eri puolella Suomea ole vielä päättyneet.

"Siirtymävaiheessa loppupalvelu hetkellisesti heikkenee"

Vielä nyt muut ely-keskukset ja Matkahuolto tekevät yhteistyötä. Se kuitenkin saattaa katketa kilpailutuksien myötä. Liikenneviraston mukaan nyt on menossa joukkoliikennelain siirtymävaihe.

Käy sääliksi meidän asiakkaita, asiakaspalvelijoita ja kuljettajia.

Jukka Ylitalo

– Siirtymävaiheessa saattaa tulla tämän tyyppisiä vaiheita, jolloin matkustajalle loppupalvelu hetkellisesti heikkenee. Kyse on siitä, että julkista rahoitusta ei enää voi kohdistaa ilman kilpailutusta, liikenteen palveluiden johtaja Virpi Anttila Liikennevirastosta kertoo.

Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Jukka Ylitalo harmittelee tilannetta.

– Käy sääliksi meidän asiakkaita, asiakaspalvelijoita ja kuljettajia, jotka joutuvat moneen kertaan selvittämään, miten käytännössä pitäisi asiakkaiden toimia. Se ei ole kenenkään etu ja väitän, että me menetämme todella paljon matkustajia tässä tilanteessa.

Kirjallinen kysymys hallitukselle

Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

– Joukkoliikenteen asiakkaat pelkäävät nyt, että jos käyttäjät eivät löydä varsinkin kaupunkikeskittymien ulkopuolella toimivaa, ely-keskusten tukemaa Waltti-liikennettä, on vaarana, että se lakkautetaan käyttäjien puutteessa.

– Lisäksi pelkona on, että eri lippujärjestelmät ja niiden mahdollinen yhdenmukaistaminen hankaloittavat tällä hetkellä markkinaehtoisesti toimivaa liikennettä, mikä voi johtaa markkinaehtoisten vuorojen vähenemiseen. Huoli joukkoliikenteen tulevaisuudesta on suuri, Mikkonen kirjoittaa.

Liikennevirasto kehittelee nettisivuja, josta näkisi linja-autojen aikataulut helposti.