Lähes miljoonan eteläsuomalaisen tv pimeni – verkkotyöt pakottavat paatuneimmankin sohvaperunan pois ruudun äärestä

Tiistaista torstaihin 900 000 Uudellamaalla asuvaa ihmistä on ilman päivän televisiotarjontaa. Loppuviikosta alkaen kanavia voi alkaa virittää uusille paikoilleen. Omakotitalot selviävät nappulaa painamalla, mutta taloyhtiöissä tarvitaan apuun ammattilainen.

Kotimaa
Ei signaalia
Timo Nykyri / Yle

Kesällä 2015 Lapissa aloitetut antenniverkon muutostyöt ovat edenneet loppusuoralle Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Verkkoyhtiö Digita tekee muutostöitä tiistaista torstaihin.

Tuona aikana antenniverkon televisiolähetykset täytyy lähettää entistä kapeammalla taajuusalueella.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tv-lähetykset on jouduttu tiistaina katkaisemaan. Katkon kerrotaan kestävän enintään seitsemän tuntia, kello 9 - 16.

Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala perustelee päivään sijoittuvaa huoltoajankohtaa työturvallisuussyillä.

– Muutostöitä ei ole mahdollista toteuttaa yöllä, sillä töitä tehdään vaativissa olosuhteissa esimerkiksi 300 metrin korkeudessa. Meidän on pakko tarjota mastomiehille mahdollisimman hyvät olosuhteet, Ala-Hautala sanoo.

Muutostyöt johtuvat siitä, että osa television antenniverkkojen taajuuksista on määrä ottaa mobiilidataverkkojen käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä. Päätös perustuu valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin.

Muutostyöt ja niistä johtuvat katkot tv-lähetyksissä eivät koske kaapeli-, satelliitti- ja iptv-kotitalouksia.

Kuukausi aikaa etsiä uudet kanavapaikat

Antennitalouksissa asuu Uudellamaalla noin 900 000 ihmistä. Antennitaloudessa omakotitalossa asuva selviää muutoksesta helposti: tekemällä uuden kanavahaun taajuuksien vaihduttua.

Yhteisantennijärjestelmissä eli useamman asunnon osakeyhtiöissä tai julkisissa rakennuksissa vaaditaan enemmän vaivannäköä, jotta kanavat näkyvät muutostöiden jälkeen.

– Päävahvistin vaatii vähintään taajuuksien säätämisen uudelleen ja suuressa osassa joudutaan uusimaan koko vahvistinkeskus. Isännöitsijän pitää viimeistään tässä vaiheessa olla yhteydessä ammattilaiseen ja sopia tarkistuskäynnistä, huoltopäällikkö Jari Hakasaari antenniurakointiyritys Agis Fire & Security Oy:sta sanoo.

Asukkaan tehtäväksi jää kanavahaun tekeminen muutostöiden jälkeen, mutta taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita sen ajankohdasta. Valtaosa vastaanottimista etsii uudet kanavapaikat automaattisesti. Kuluttajan pitää vain käynnistää kanavahaku.

Lähetykset näkyvät päällekkäin myös vanhoilla taajuuksilla muutaman viikon ajan, jotta taloyhtiöt ehtisivät tekemään muutostyöt.

Lokakuun 10. päivä vanhojen taajuuksien rinnakkaislähetykset päättyvät, joten siihen mennessä tv-katsojan on tullut hakea kanavat uusille paikoilleen.

Pimennon aikana esimerkiksi Ylen kanavia voi katsoa keskeytyksettä Areenan suorista lähetyksistä.