1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Valtaosa sähköautoista ostetaan Etelä-Suomessa, pohjoisessa vain muutama vuodessa

Sähköautoja on ensirekisteröity tänä vuonna koko maassa ainoastaan 134 kappaletta, joista valtaosa Uudellamaalla. Pohjoisessa sähköautojen suosiota rokottaa latausasemien vähäisyys.

Talous
Sähköauton pikalatauspiste.
Ville Honkonen / Yle

Vaikka sähköautoja on tullut markkinoille enemmän, Suomessa niiden suosio on silti vielä vähäistä. Trafin tilastojen mukaan tänä vuonna sähköhenkilöautoja on ensirekisteröity koko Suomessa 134, joista suurin osa rekisteröitiin Uudellamaalla. Pohjois-Pohjanmaalla ensirekisteröitiin kaksi ja Kainuussa yksi.

Viime vuonna sähköhenkilöautoja ensirekisteröitiin Pohjois-Pohjanmaalla koko vuoden aikana kahdeksan, Kainuussa ei yhtäkään.

Oululaisen Pörhön autoliikkeen autotalon johtaja Jarmo Kaikkosen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla sähköauton ostaa useammin yritys kuin yksityinen kuluttaja. Hän arvelee, että sähköhenkilöautojen pieni myynti johtuu osaltaan siitä, että pohjoisessa sähköautojen latauspisteitä on niukasti.

– Latausverkoston karttapohjasta kyllä huomaa, että latauspisteet painottuvat Etelä-Suomeen. Suomessahan on pikalatausasemia reilu 50-60 kappaletta. Oulusta näitä löytyy muutama kappale.

Kaikkonen kertoo, että juuri pikalatausasemia tulisi saada lisää, jotta sähköauton hankinnasta saataisiin houkuttelevampaa.

– Kyllä toimintaedellytyksiä sähköauton ostamiselle pitäisi parantaa. Silloin saisimme sähköautoja enemmän liikenteeseen, jolloin latausverkostoakin voitaisiin rakentaa kattavammaksi. Ilman käyttäjiä latausverkostoakaan ei tule.

Myös hinta mietityttää kuluttajia

Jarmo Kaikkonen kertoo, että myös hinta vaikuttaa siihen, miksi ostaja ei autokaupassa valitse sähköautoa. Kertaostoksena se on kalliimpi, mutta kuluttajalle Kaikkosen mukaan sähköauton kokonaiskustannukset ovat huokeammat.

– Sähköauto tulee varmasti halvemmaksi monessakin suhteessa. Sen sähkönkulutus on hinnallisesti noin kaksi euroa sadalta kilometriltä. Toki sähköautosta maksetaan samalla tavalla ajoneuvoveroa, mutta sen käyttövoimavero on huomattavasti pienempi.