1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hydrobiologia

"Suurenmoinen sammaleläin" on täällä taas – katso videolta, miltä yhdyskunta näyttää kädessä

Sammaleläinlaji Pectinatella magnifica leviää Suomen luonnossa. Hydrobiologi Antti Kanninen uskoo, että Yhdysvalloista Suomeen kulkeutunut sammaleläin on tullut Suomeen jäädäkseen.

hydrobiologia
Pohjois-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Kanninen pitää kädellään Pectinatella magnifica -nimistä sammaleläintä.
Katso videolta, miltä Pectinatella magnifica näyttää luonnossa.

Suomen vesistöihin kymmenisen vuotta sitten kulkeutuneesta vieraslajista, Pectinatella magnificasta, tehdään havaintoja yhä useammin. Suurenmoiseksi sammaleläimeksikin kutsuttu otus näyttää sammakonkutua muistuttavalta limapallolta, joka tosiasiassa on satojen tai tuhansien eliöiden yhdyskunta.

Katso videolta, miltä tämä Suomen luonnon "alien" näyttää, niin osaat tunnistaa sen vaikka oman mökkilaiturin tuntumasta.

Koska laji on uusi Suomen luonnossa, sen leviämistä seurataan. Pohjois-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Kanninen kertoo, että kansalaiset voivat ilmoittaa sammaleläinhavainnoistaan vieraslajit.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kanninen uskoo, että lajia ei saada enää pois luonnostamme.

– Näyttää siltä, että se on lisääntymässä ja se on näillä näkymin tullut Suomen vesiluontoon jäädäkseen. Sikäli runsas se alkaa jo olla eri puolilla täällä Vuoksen vesistöalueella.

Lue seuraavaksi