1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Opiskelijoille rakennetaan Jyväskylän korkein asuintalo – ullakkokerrokseen näköalasauna

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö nostaa opiskelijoiden asumisen tasoa rakentamalla 16-kerroksisen talon Jyväskylän Kankaalle. Vanhan paperitehtaan sijoille nouseva Koas Tower kunnioittaa karunkauniilla twistillä vanhan teollisuusmiljöön romantiikkaa. 110 asunnon rakentaminen alkaa ensi keväänä ja tornitalo valmistuu syksyllä 2018.

kulttuuri
Koas Towerista tulee Jyväskylän korkein asuinrakennus ja Kankaan maamerkki.
Koas Towerista tulee Jyväskylän korkein asuinrakennus ja Kankaan maamerkki.Linja Arkkitehdit Oy

Koasin ja YIT Rakennus Oy:n järjestämän arkkitehtuurikilpailun uudesta opiskelijatornista voitti Linja Arkkitehdit Oy Oulusta FaBRICK -ehdotuksellaan. Talon julkisivua hallitsee tornimaisuus ja liukuvärjätty rouhea tiilipinta. Voimakasilmeisestä talosta tulee majakkamainen maamerkki Kankaalle.

Saunaosasto kruunaa lyhtymäisenä maamerkkirakennuksen.

Ville Niskasaari

– Yhteisöllisen rakennuksen erikoisuutena on liukuvärjätty tiilijulkisivu eli lähdetään alhaalta tummalla pinnalla ja puolivälissä tumma sekoittuu vaaleaan ja ylhäällä on vaaleaa. Rakennuksen huipulla saunaosasto kruunaa lyhtymäisenä maamerkkirakennuksen, hehkuttaa Ville Niskasaari Linja Arkkitehdit Oy:stä.

Tornitalon asunnot rakentuvat 15 kerrokseen. Ylimmän asuinkerroksen huoneiden katot ovat ullakkomaisesti viistoja. 16. kerroksen ullakolle tulee yleisiä sauna- ja oleskelutiloja komeilla näköaloilla.

Torni ei yllä tehtaan piipun mittoihin

Koas Towerista tulee Jyväskylän korkein asuintalo eli sataman Horisonttia ja Alvar Aallon suunnittelemaa Viitatornia korkeampi. Kankaan vanhan paperitehtaan piipun mittoihin Koas Tower ei kuitenkaan yllä. Lyhennettynäkin piipun huippu ylettyy kymmenen metriä korkeammalle.

Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskanen sanoo, että kilpailun tavoitteena oli löytää tulevaisuuden opiskelija-asumiselle näyttävä tornitaloratkaisu. Asunnot ovat tehokkaita yksiöitä ja kaksioita. Yhteistilat sijoittuvat kahteen alimpaan ja kahteen ylimpään kerrokseen.

Tornitalossa on viistot kattomuodot ja pienet energiataloudelliset ikkunat.
Tornitalossa on viistot kattomuodot ja pienet energiataloudelliset ikkunat.Antro Valo

Palkintoraadin mielestä FaBRICK-ehdotuksessa voimakasilmeinen tornin hahmo ja kattomuoto täyttävät kaukomaiseman ja kaupunkikuvan suhteen esitetyt vaatimukset.

Koas Tower tulee erottumaan kaupunkikuvassa.

Ville Niskasaari

Ville Niskasaari kertoo, että toimisto paneutui suunnitteluun suurella kunnioituksella ja kunnianhimolla.

– Jyväskylä on arkkitehtuurikaupunki Alvar Aallosta lähtien. Koas Tower tulee erottumaan kaupunkikuvassa selvästi, lupaa Niskasaari.

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöllä on Jyväskylässä tällä hetkellä asuntoja noin 4 000 opiskelijalle. Säätiön taustalla ovat Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY), Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKO sekä ammattiopiston opiskelijakunta JAMO.

Kankaan alueen kaksi ensimmäistä kerrostaloa valmistuvat tehtaan piipun naanpuriin.
Kankaan alueen kaksi ensimmäistä kerrostaloa valmistuvat tehtaan piipun naanpuriin.Antro Valo
Lue seuraavaksi