ESA: Philae-laskeutuja on löydetty komeetan pinnalta

Philae on kaikkien aikojen ensimmäinen alus, joka on onnistunut laskeutumaan komeetalle. Euroopan avaruusjärjestö ESA menetti siihen yhteyden laskeutumisen jälkeen.

Kuva: ESA

Rosetta-luotain on havainnut Philae-laskeutujan 67P-Tšurjumov-Gerasimenko -nimisen komeetan pinnalla. Philae on jumittunut komeetan pinnalla olevaan pimeään halkeamaan. Kyseessä on ensimmäinen havainto Philaesta vuoden 2014 jälkeen.

– Olimme alkaneet uskoa, että Philae pysyisi ikuisesti kadoksissa. On uskomatonta, että olemme ottaneet tämän kuvan viime hetkillä, sanoo Rosetta-tehtävän johtaja Patrick Martin.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on julkaissut kuvan Philaesta kotisivullaan (siirryt toiseen palveluun). Laskeutuja on pesukoneen kokoinen ja satakiloinen. Yksi sen jaloista sojottaa ilmaan. Rosetta-luotain otti kuvan viime perjantaina 2,7 kilometrin päässä pinnasta.

– Rosettan tehtävästä on jäljellä enää kuukausi, ja olemme iloisia siitä, että voimme lopulta julkaista kuvan Philaesta ja nähdä sen hämmästyttävän yksityiskohtaisesti, sanoo Rosettan kameraryhmään kuuluva Cecilia Tubiana.

Rosetta laukaistiin matkaan maaliskuussa 2004, ja Philae oli sen kyydissä. Ne matkustivat 6,5 miljardia kilometriä ja saapuivat 67P-Tšurjumov-Gerasimenkon komeetan kiertoradalle elokuussa 2014.

Philae on edellisen kerran nähty, kun se laskeutui komeetalle 12. marraskuuta 2014.  Laskeutuminen komeetan pinnalle oli kuitenkin epätasainen ja useaiden pomppujen jälkeen laskeutuja päätyi nykyiseen piilopaikkaansa. 

Yhteys laskeutujaan menetettiin sen päästyä komeetan pinnalle, mutta luotain on lähettänyt Maahan suuret määrät informaatiota komeetasta seuratessaan sitä avaruudessa.

Philae vaipui horrokseen kolme päivää laskeutumisensa jälkeen. Sen aurinkokennot eivät saaneet komeetan varjoisassa osassa energiaa. Kesäkuun alussa 2015 Philae heräsi taas ja lähetti Maahan kahdeksan viestiä.

Philae on kaikkien aikojen ensimmäinen alus, joka on onnistunut laskeutumaan komeetalle.