"Nämä ovat oikeita flunssan ehkäisypillereitä" – Poimi ilmaiset ainekset vaikka smoothieen kaupungin mailta

Helsingin yleisillä viheralueilla ja puistoissa kasvaa monia syötäväksi kelpaavia marjoja sekä hedelmiä. Niitä saa vapaasti poimia, kunhan ei vahingoita kasveja. Katso videolta, miten terveellinen pihlajanmarja-tyrnismoothie valmistetaan.

smoothiet
Uutisvideot: Näin valmistuu Tuiren pihlajanmarjatyrnismoothie - marjat löytyvät Vuosaaren puistoista
Uutisvideot: Näin valmistuu Tuiren pihlajanmarjatyrnismoothie - marjat löytyvät Vuosaaren puistoista

Syksyn tullen Itä-Helsingin Vuosaaressa asuva Tuire Finne kerää lähistön pihlajista marjat talteen.

– Innostuin kokeilemaan niitä smoothieen. Niistä tulee sellainen mukava kirpeys, ja maku toimii ainakin minun mielestäni.

Finnen smoothieen kelpaavat myös kaupungin istuttamat tyrnimarjat, joita myös kasvaa hänen kotikulmillaan Aurinkolahdessa.

– Näiden kerääminen on vähän työlästä, kun pensaissa on piikkejä. Niitä pitää varoa, mutta kyllä tähän hommaan tulee rutiini, kun tätä tekee.

Tyrnimarjapuskassa kykkii mielellään myös Veikko Lahtinen, joka hoksasi marja-apajan ohikulkumatkallaan.

– Tämä on hyvää vastapainoa työlle. Kun istuu päivät pitkät autossa, on mukavaa noukkia marjoja vapaa-aikana. Nämä ovat oikeita flunssan ehkäisypillereitä.

Tyrnimarjoja pensaassa
Yle/Petteri Juuti

Älä katko oksia, kun keräät hedelmiä

Helsinki istuttaa vuosittain kymmeniä tuhansia pensaita sekä tuhansia puita kaupungin viheralueille. Monet niistä kantavat syötävää hedelmää, kuten Arabianrannassa kasvavat kirsikka-, päärynä- ja luumupuut. Hedelmäpuita voi löytää myös Herttoniemenrannasta ja Nummisuutarinpuistosta.

Smoothie sopii hyvin palautusjuomaksi vaikka sauvalenkin jälkeen tai muuten vaan välipalaksi.

Tuire Finne

Lisäksi koristeomenat, ruusunmarjat, tuomipihlajat ja marja-aroniat ovat syötävien listalla.

Hedelmien ja marjojen poiminta kaupungin yleisiltä paikoilta on sallittua, kunhan ei katko oksia tai muutoin vahingoita kasveja.

Poimijan omalla vastuulla on arvioida, onko laji syötäväksi kelpaava vai myrkyllinen. Istutuksissa voi olla esimerkiksi lumimarjaa, joka on lievästi myrkyllinen ja saattaa aiheuttaa vatsavaivoja.

Poimi vain puhtailta paikoilta

Hedelmiä ja marjoja kannattaa kerätä vain riittävän puhtailta kasvupaikoilta, sanoo Helsingin puistovastaava Pekka Engblom.

– Kaupunki ei ota vastuuta siitä, jos joku syö hedelmiä, joissa on raskasmetalleja tai eläinten ulosteita.

Pekka Engblom kerää tyrnimarjoja
Veikko Lahtinen kerää tyrnimarjoja.Yle/Petteri Juuti

Marjoista ja hedelmistä voi valmistaa muun muassa hilloja, hyytelöitä ja smoothieta. Katso videolta, miten Tuire Finne pyöräyttää pihlajanmarjoista ja tyrnistä kirpsakan smoothien. Juoma sisältää runsaasti C-vitamiinia. Proteiininlähteinä toimivat mantelimaito ja herajauhe.

– Smoothie sopii hyvin palautusjuomaksi vaikka sauvalenkin jälkeen tai muuten vaan välipalaksi, Finne vinkkaa.