Putin ja Obama: Syyria-sopu tuloillaan – juopa edelleen auki

Suurvaltajohtajat Barack Obama ja Vladimir Putin hieroivat Syyria-sopua G20-kokouksen kyljessä. Putin uskoo alustavaan sopuun jo lähipäivinä, mutta Obama on vielä varauksellisempi.

Ulkomaat
Vladimir Putin ja Barack Obama tapasivat G20-kokouksessa Hangzhoussa, Kiinassa, 5. syyskuuta.
Vladimir Putin ja Barack Obama tapasivat G20-kokouksessa Hangzhoussa, Kiinassa, 5. syyskuuta.Alexei Druzhinin / Kremlin

Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat sovun etsintää Syyrian sodan lopettamiseksi. Suurvaltajohtajat Barack Obama ja Vladimir Putin keskustelivat mahdollisesta rauhansopimuksesta G20-kokouksen yhteydessä Kiinassa.

Osapuolet arvioivat, ettei keskinäistä luottamusta Syyrian sodan lopettamiseksi ole vielä riittävästi. Kiinan Hangzhoussa käydyt puolentoista tunnin keskustelut olivat johtajien mukaan kuitenkin rakentavia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikutti tapaamisen jälkeen erityisen toiveikkaalta ja uskoi alustavaan sopuun jo lähipäivinä.

– Uskon, että olemme oikealla tiellä, arvioi presidentti Putin.

Juopa on edelleen olemassa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli puolestaan vielä epäilevämpi.

– Emme ole vielä kuroneet välillämme olevaa juopaa umpeen, sanoi presidentti Obama.

Suurvaltajohtajat eivät tarkentaneet kommenteissaan sitä, mitkä asiat tarkkaan ottaen eniten rauhanhieronnassa hiertävät.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat Syyrian kysymyksessä vastakkaisilla puolilla. Venäjä tukee Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia ja Yhdysvallat puolestaan parvioi Assadin olevan ongelman ydin.

Yhdysvaltain näkemyksen mukaan Assadilla ei tulisi olla roolia Syyrian sodan jälkeisessä johdossa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP