Helsinki pitää pintansa maailman parhaiden yliopistojen vertailussa

Helsingin yliopisto paransi viimevuotista sijoitustaan kansainvälisessä QS-yliopistovertailussa. Se oli yhä ainoa suomalainen yliopisto maailman sadan parhaan joukossa. 500 parhaan listalle mahtuu myös muita suomalaisyliopistoja.

Kotimaa
Helsingin yliopisto.
Petteri Paalasmaa / AOP

Ajatushautomo Quacquarelli Symonds (QS) on pistänyt paremmuusjärjestykseen maailman yliopistot. Arvostetussa kansainvälisessä vertailussa aiemminkin hyvin menestynyt Helsingin yliopisto noteerattiin jälleen ainoana suomalaisyliopistona sadan parhaan joukkoon.

Suomesta vertailussa oli mukana kymmenen yliopistoa, joista kolmen sijoitus nousi edellisvuodesta. Kuuden suomalaisen yliopiston sijoitus heikkeni ja yksi huomioitiin listalla ensi kertaa.

Helsingin yliopisto kiri listalla sijalle 91, kun edellisvuonna sen sijoitus oli 96. Oman ennätyksen ylittämiseen on vielä matkaa: vielä vuosina 2013 ja 2014 Helsingin yliopisto komeili tämän listan sijalla 69 ja 67. Yliopiston mukaan vertailu näiden vuosien sijoituksiin ei tosin ole relevanttia, koska sen jälkeen QS on ottanut käyttöön uuden metodologian vertailuissaan.

Aalto-yliopisto arvioitiin Suomen toiseksi parhaaksi yliopistoksi sijoituksella 133. Aalto-yliopisto on niin ikään parantanut viimevuotista sijoitustaan usealla pykälällä. Turun yliopisto on pitänyt likimain aiemman asemansa, ja on tämän listan mukaan nyt maailman mittakaavassa sijalla 234.

Suomalaiset yllättäjät Tampereelta ja Lappeenrannasta

Tampereen teknillinen yliopisto ponkaisi edellisvuoden sijoituksesta 356 huimasti ylöspäin: nyt yliopiston sijoitus on 319. Lappeenrannan teknillinen yliopisto nousi puolestaan uutena listalle ja ylsi heti sijalle 356.

Maailman 500 parhaan joukkoon pääsivät lisäksi myös Itä-Suomen ja Oulun yliopistot, vaikkakin niiden sijoitus on pudonnut listalla aiemmasta vuodesta. Itä-Suomen yliopisto löytyy nyt sijalta 382. Oulun yliopisto putosi 400 parhaan listalta, sillä nyt se on määritelty sijoitusten 411-420 välille.

Vielä viime vuonna 500 parhaan joukossa mukana olleet Åbo Akademi ja Tampereen yliopisto ovat tänä vuonna pudonneet 500 kärjen ulkopuolelle.

Kärjessä Yhdysvaltain ja Britannian huippuyliopistot

Maailman parhaaksi yliopistoksi QS rankkasi Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT). Listan muita kärkisijoja pitävät hallussaan edellisvuoden tapaan yhdysvaltalaiset Stanfordin ja Harvardin yliopistot, California Institute Of Technology (Caltech) sekä brittiläiset Cambridgen ja Oxfordin yliopistot.

Brittiläisen koulutusalan ajatushautomon Quacquarelli Symondsin vuosittaisessa korkeakouluvertailussa arvioidaan sekä tutkimusta että opetusta. QS-yliopistovertailussa oli tänä vuonna mukana 916 yliopistoa ympäri maailman.