1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kiina kiinnostui Suomen teknologiayrityksistä – Pohjoismaihin 400 miljoonan euron potti

Uusi rahasto pyrkii vauhdittamaan pohjoismaisten yritysten pääsyä Kiinan kasvaville markkinoille. Suomalaiset yritykset ovat rahaston erityisen mielenkiinnon kohteena.

BCI:n henkilökuntaa vierailulla Suomessa. Kuva: Yle

Kiinan valtion omistama sijoitusyhtiö Beijing Capital Investment (BCI) on käynnistämässä pohjoismaisille markkinoille sijoittavaa rahastoa. Nordic-China Growth-Fund -rahasto tulee BCI:n mukaan sijoittamaan Kiinan markkinoille pyrkiviin teknologiayrityksiin yhteensä 400 miljoonaa euroa tulevien vuosien aikana.

Lokakuussa toimintansa aloittava yhteisrahasto on Suomessa vierailleen BCI:n pääjohtaja Wang Shaojunin mukaan erityisen kiinnostunut suomalaisista korkean teknologian yrityksistä.

– Kiinan markkinoilla on kysyntää cleantechille, uusiutuvaan energiaan sekä terveydenhoitoon liittyvälle teknologialle. Suomella on erittäin hyvä maine näillä liiketoiminta-alueilla, Wang sanoo.

Monia potentiaalisia suomalaisyhtiöitä

Wang ei vielä suostu nimeämään mahdollisesti ostoslistalla olevia suomalaisyhtiöitä tai esittämään tarkkaa arviota siitä, kuinka rahaston 400 miljoonaa euroa jakautuvat eri pohjoismaiden välillä, mutta hän arvioi monen suomalaisyhtiön olevan kandidaattien joukossa.

Rahastossa ollaan valmiita harkitsemaan suurten ja keskikokoisten yhtiöiden lisäksi myös pienempiä startup-yrityksiä, mikäli näiden kehittämä teknologia on erityisen lupaavaa. Immateriaalioikeudet siirtyisivät uuden omistuksen myötä Kiinan markkinoille perustettuun yhteisyritykseen.    

Suomalaisyhtiöille Wang lupaa rahoituksen lisäksi sujuvaa yhteyttä Kiinan kasvaville markkinoille.

– Tarjoamme käytännössä kaikkea mitä suomalaisyhtiöt voivat toivoa paikallisilla markkinoilla toimivalta kumppanilta. 

BCI on osa Kiinan valtion omistamaa Beijing Capital Groupia. Viime vuoden lopussa sen portfolion arvo oli yli 30 miljardia dollaria.