Skandaalikirurgi Macchiarinin palkannut Ruotsin ykkössairaala sai kovat nuhteet

Selvitysryhmän suomalaisjäsenen mukaan Karoliininen instituutti palkkasi kohulääkärin hosumalla, maineeseen luottaen.

Ulkomaat
karolinskan ovi yökuva
Karoliininen instituutti on lääketieteen yliopisto ja yliopistosairaala Tukholmassa. Se valitsee vuosittain lääketieteen Nobel-palkinnon saajat.Jonas Ekströmer / EPA

Ruotsin sairaalamaailmaa ravistelevan kohun selvittely jatkuu. Karoliinisen instituutin roolia Macchiarini-tapauksessa on selvittänyt kolmen hengen ryhmä, johon kuului Helsingin yliopiston biokemian emeritusprofessori Carl G. Gahmberg. Ryhmä antaa sairaalalle kovat nuhteet.

– Karoliinisessa instituutissa ongelmia työnnettin maton alle, sitten kun ne olivat tiedossa, Gahmberg sanoo Ylelle puhelimitse.

– Suurta välinpitämättömyyttä suhtautumisessa sääntöihin, sanoi selvitysryhmän vetäjä, entinen rikospoliisin päällikkö Sten Heckscher tiedotustilaisuudessa. Selvitysryhmän kolmas jäsen oli Ingrid Carlberg.

Karoliininen instituutti palkkasi vuonna 2010 maineikkaan italialaislääkärin Paolo Macchiarinin vierailijaprofessoriksi ja uskoi tehneensä huippurekrytoinnin. Macchiarini oli kehittänyt muovisen tekohenkitorven. Ruotsissa hän asensi henkitorven kolmelle potilaalle, joista kaksi on kuollut. Kolmas on sairaalahoidossa Yhdysvalloissa.

Kaikkiaan Macchiarini on operoinut menetelmällä kahdeksan henkilöä, joista kuusi on kuollut. Selvisi, ettei menetelmää ole näytetty toimivaksi eikä sitä ole esimerkiksi testattu elänkokeilla. Leikkaukselle ei ole eettistä lupaa.

Huonoja arvioita ei uskottu

paolo macchiarini
Kirurgi Paolo Macchiarini Firenzessä vuonna 2010, ennen tuloaan Ruotsiin.Carlo Ferraro / EPA

Selvitysryhmän mukaan Karoliininen instituutti ei tarkistanut lääkärin taustoja, vaan luotti hienoon CV:hen ja julkaisuluetteloon. Nyt Macchiarinia epäillään tulosten vääristelystä.

Gahmbergin mukaan Macchiarini palkattiin ilman asiantuntijalausuntoja, jotka tavallisesti pyydetään professoritason paikkaa täytettäessä. Lisäksi palkkauksessa hosuttiin.

– Hän sanoi saaneensa työtarjouksia muualta, joten piti nopeasti päättää tai hän menee muualle, Gahmberg sanoo.

Karoliinisen instituutin tietoon tuli kyllä kirurgista kielteisiä arvioita. Esimerkiksi yhden instituutin rehtorin saaman sähköpostin mukaan Macchiarini on riskialtis, venyttää totuutta eikä kunnioita sääntöjä. Johto sivuutti nämä arviot.

Paolo Macchiarinin sopimusta vieläpä jatkettiin 2013. Asiasta ei edes keskusteltu.

– Koulusesimerkki huonosta johtamisesta, sanoo Sten Heckscher.

Instituutin maine vaarassa

Seuraavana vuonna muun muassa neljä Karoliinisen sairaalan lääkäriä epäili Macchiarinia tutkimusvilpistä. Karoliininen instituutti ei selvityksen jälkeen pitänyt epäilyjä aiheellisina. Macchiarini menetti kuitenkin professorin paikan. Hän sai jatkaa määräaikaisena tutkijana.

Monia Macchiarini-selvityksiä on vielä kesken.

Kansainvälisesti tunnettu Karoliinien instituutti päättää Nobelin lääketieteen palkinnon saajan. Tapaus on herättänyt ihmetystä ympäri maailmaa.

Gahmberg arvioi, että instituutin maine on kärsinyt.

– Isolla kuuluisalla instituutilla pitäisi olla hyvät päättäjät.

Johto on ainakin vaihtumassa, sillä moni avainhenkilö on jo lähtenyt talosta. Suurimman arvostelun kohteeksi joutunut hallituksen puheenjohtaja Lars Leijonborg erosi perjantaina.

Ruotsissa kysellään jopa, voiko Karoliininen instituutti enää valita Nobelin saajaa.

Suomessakin mahdollista

Voisiko sama tapahtua Suomessa?

– Periaatteessa kyllä. Tämä Ruotsin tapaus on kuitenkin niin varoittava esimerkki, että tuskin vastaavaa enää nyt tapahtuisi, Gahmberg sanoo.

Hän uskoo, että Suomessakin yliopistot tutustuvat tapauksesta tehtäviin raportteihin.

Ministeri erottaa KI:n koko hallituksen

Karoliinisen instituutin koko hallitus erotetaan, ilmoittaa Ruotsin korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson. Ministeri kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

– Skandaali on oikea sana, kuvaili Hellmark Knutsson tapahtumia.

– Karoliinisen instituutin johto ei ole ymmärtänyt, mitä merkitsee olla viranomainen.

Ministeri Helene Hellmark Knutsson erottaa ne Karoliinisen instituutin hallituksen jäsenet, jotka osallistuivat Macchiarinin palkkaamiseen. Myös yliopistonkansleri Harriet Wallberg, joka oli Karoliinisen instituutin rehtori, kun Macchiari palkattiin, erotetaan.