Kulukuri pelastaa Varsinais-Suomen kunnat – henkilöstö turvassa ja veroprosentit ennallaan

Varsinais-Suomen kuntien johtajat suhtautuvat kuntiensa taloustilanteeseen varovaisen toiveikkaasti. Yle kysyi Varsinais-Suomen kunnanjohtajilta mielipidettä taloustilanteesta ja talouden tervehdyttämistoimista. Kyselyyn osallistui vähän yli puolet 27 kunnasta.

Varsinais-Suomi
Grafiikka, jossa päätöksentekijän nuija ja rahoja.
Yle

Monissa kunnissa taloustilanne on hyvä, mutta haasteitakin riittää. Kun kunnissa kiristetään vyötä, keinoiksi otetaan yleensä yt-neuvottelut tai veroprosentin nostaminen. Lähivuosina Varsinais-Suomen kunnissa ei tarvita kumpaakaan keinoa. Esimerkiksi yt-neuvotteluja taloustilanteen parantamiseksi arvioidaan tarvittavan vain muutamissa kyselyyn vastanneissa kunnissa. Poikkeuksen tekee Vehmaa.

– Yt-neuvotteluja todennäköisesti tarvitaan taloustilanteen korjaamiseksi, koska muutokset palveluiden järjestämisessä vaikuttavat henkilöstön toimintaan, kertoo kunnanjohtaja Ari Koskinen.

Jokaisen vapautuvan tehtävän täyttäminen on erityisessä harkinnassa.

Arto Oikarinen

Uusikaupunki kertoo saaneensa taloutensa kurssin oikaistua, mutta kaupunginjohtaja Atso Vainio ei silti tuuleta liikaa.

– Yt-neuvotteluja ei tarvita tällä hetkellä, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin, Vainio pohtii.

Nousiaisten kunnanjohtaja Juhani Kylämäkilä arvioi yt-neuvottelujen tarpeen liittyvän muun muassa vireillä olevien hankkeiden, kuten yhtenäiskoulun perustamisen, läpimenoon.

– Ruskolla jokaisen vapautuvan tehtävän täyttäminen on erityisessä harkinnassa, kertoo kunnanjohtaja Arto Oikarinen.

Somerolla talous hyvä, Kustavissa tasapainossa

Haastavaksi taloustilannetta luonnehtivat Vehmaan, Pöytyän, Nousiaisten ja Liedon kuntien edustajat. Somerolla taloustilanne on hyvä ja Kustavissa tasapainossa. Salo lupaa talouden olevan tasapainossa vuonna 2017.

Taivassalossa ollaan kohtuullisessa taloustilanteessa. Koski luonnehtii taloustilannetta tyydyttäväksi. Loimaalla talous on niukasti tasapainossa. Naantalissa talouden perusta on terve.

Kulukuria ja kiinteistöjen myyntiä

Yle Turku pyysi kunnanjohtajia myös pohtimaan keinoja, joilla taloutta voitaisiin vahvistaa.

Taivassalossa myydään kunnalle tarpeettomia kiinteistöjä. Pöytyällä rukataan kouluverkkoa. Vehmaalla joudutaan koskemaan palveluihin. Naantali vahvistaa kaupungin kilpailukykyä asuin- ja yrityskaupunkina. Oripää aikoo jatkaa tiukkaa kulukuria.

Veroprosenttien maltillista korotusta harkitsee vain Naantali. Vehmaan kohtalo selviää myöhemmin. Toisaalta Uusikaupunki ja Pyhäranta ovat laskemassa veroprosenttia.