Taimitarhaajat huolissaan Laukaan valiotaimituotannon loppumisesta

Laukaan valiotaimituotannon loppuminen on iso isku taimitarhoille. Luke eli Luonnonvarakeskus lopettaa Laukaan toimipisteen ensi vuoden aikana ja lopettaa kokonaan laajan koristekasvivalikoimansa valiotaimituotannon. Marjojen ja alppiruusujen taimituotannon Luke siirtää Laukaasta jonnekin muualle.

Kotimaa
Tornionlaakson Taimitarhalla on paljon ihasteltavaa
Janne Hallikainen / Yle

Luke Laukaa on puhdistanut ja ylläpitänyt valiotaimituotannon ydinkasveja ja tuottanut valiotaimiluokan emotaimia ensisijaisesti taimitarhoille. Toimipisteen lakkauttamisen takana ovat valtion säästötoimet.

– Varmennetun tuotannon marjakasveja on toimitettu Laukaasta isoja määriä ja ne ovat taloudellisesti kannattavia. Vähemmän käytetyt kasvit ovat nyt pölkyllä, sanoo Taimistoviljelijät ry:n toiminnanjohtaja Jyri Uimonen ja pitää murheellisena Laukaan toiminnan päättymistä.

Kasvien terveysriskit kasvavat.

Jyri Uimonen

– Sehän on vuosikymmenten saatossa tuottanut taimitarhoille runsaasti lisäysaineistoa, joista taimistot ovat omat emotaimimaansa perustaneet ja näin levittäneet Laukaan tuottamia kasveja eteenpäin.

Laukaa on pystynyt toimittamaan taimitarhoille tervettä ja puhdistettua emokasvitaimikon lisäysmateriaalia. Sen vahvuus on ollut lajikeaitous.

– Se on ollut varmasti sitä mitä sen pitääkin olla. Nyt vähitellen vuosien kuluessa kasvien terveysriskit kasvavat, kun puhtaat kasvatuslinjat katoavat, ennustaa Uimonen.

Luonnonvarakeskuksen logo.
Luke

Tarhoilla talvi aikaa uusia emokasvit

Laukaan valiotaimituotannon päättäminen vauhdittaa emokasvien vaihtamista taimitarhoissa. Taimistojen uusimiseen on talvi aikaa, sillä Laukaan toimipiste sulkeutuu ensi vuoden kevätkesällä.

– Kun Laukaa lopettaa niin täytyy olla tarkkana, että taimistot osaavat uusia emokasvialueensa riittävän ajoissa. Normaalisti kasvit uusitaan 10-20 vuoden välein. Nyt on syytä tiiviimmässäkin tempossa uusia kasveja, koska nyt on viimeinen mahdollisuus saada valioluokan taimia, kehottaa Uimonen.