Kuntayhtymän puheenjohtajalle 3400 euroa kuussa: "Heittäkää ulos ja jättäkää palkka maksamatta, jos tulos ei tyydytä"

Päijät-Hämeen uuden hyvinvointikuntayhtymän puheenjohtajalle maksetaan palkkiota 3 400 euroa kuukaudessa. Varapuheenjohtajan palkkio on 1 700 euroa. Puheenjohtajaksi ehdolla olevan Francis McCarronin mielestä työmies on palkkansa ansainnut.

Yrityshallituksen puheenjohtaja
Kari Lempinen (sd.) ja Francis McCarron (kok.)
Kari Lempinen (sd.) ja Francis McCarron (kok.)Marjo Pirilä / Yle

Päijäthämäläiset kunnat ovat valinneet ehdokkaansa maakunnallisen hyvinvointikuntayhtymän johtoon. Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajaksi on ehdolla lahtelainen kokoomuksen Francis McCarron. Varapuheenjohtajaksi on tulossa SDP:n Kari Lempinen Lahdesta.

Hallituksen puheenjohtajan palkkioksi on sovittu 3 400 euroa kuukaudessa. Varapuheenjohtajan palkkio on puolet siitä.

Francis McCarron sanoo, että palkkio on korvaus menetetystä työ- tai vapaa-ajasta.

– Jos otan aikaresurssia yrityksestäni, vapaa-ajastani ja perheeltäni, niin – ay-liikkeen mieskin sen tietää – tehdystä työstä pitää saada korvaus.

McCarron muistuttaa, että hallitukseen ehdolla olevat luottamushenkilöt eivät ole olleet mukana palkkiokeskusteluissa eivätkä päätöksenteossa.

– Palkkiosta päätetään vasta valtuustossa ensi viikolla. Tähän työhön tulemme tarttumaan joka tapauksessa, oli palkkio mikä tahansa, sanoo McCarron.

– Mutta onko se kohtuullista? Markkinatalousmiehenä sanon: Heittäkää sitten ulos ja jättäkää palkka maksamatta, jos ei tulos tyydytä, hän jatkaa.

Varapuheenjohtajaksi ehdolla oleva SDP:n Kari Lempinen on samoilla linjoilla. Varapuheenjohtajan palkkio on 1 700 euroa kuussa.

– Se on palkkio tehdystä työstä. Täytyy muistaa myös mittakaava. Puhumme Lahden kaupungin kokoisesta budjetista ja henkilöstömäärä on vielä isompi. Jos sen siihen suhteuttaa, niin – en osaa sanoa onko se hyvä. Työtä on varmaan paljon, sanoo Lempinen.

Hallitus päättää hyvinvointikuntayhtymän 800 miljoonan euron budjetista.

Ideologiset erot eivät hirvitä

Kokoomuksen Francis McCarron ja SDP:n Kari Lempinen eivät etukäteen manaile esiin puolueiden ideologisia eroja hallitustyöskentelyssä. Valtakunnallisessa sote-keskustelussa kokoomuksen ja SDP:n ikuinen kiistan aihe ovat olleet valinnanvapaus ja sote-palveluiden yhtiöittäminen.

Lahdessa SDP vastusti vielä kesällä voimakkaasti hyvinvointikuntayhtymän perustamista.

– Me katsoimme silloin, että tässä on hirveä kiire. Olen edelleen sitä mieltä, että meille tulee aikamoinen hoppu emmekä me saa kaikkia asioita vuoden vaihteeseen mennessä selville, Kari Lempinen toteaa.

Ideologisia eroja puolueiden välillä on, mutta niistä ei välitetä nyt puhua.

Jos mies osaa laskea, niin olen varma, että saamme hyviä tuloksia.

Francis McCarron

– Tarkoitus on katsoa yhteistyössä näitä asioita. Nostamme kissan pöydälle ja katsomme mikä on paras tapa toimia. Asiakkaiden etu pitää olla ensin, hoitoketjut ja palvelut edellä mennään, vakuuttaa Lempinen.

Puheenjohtajaehdokaskaan ei tunnu epäilevän hallituskumppaninsa yhteistyökykyä.

– Minä puolestani luotan siihen, että tuolla Karilla kun on ay-taustaa, niin ay-puolella on aina osattu laskea, mitä työnantaja kykenee maksamaan. Ja minä tiedän työnantajana miten se homma menee. Jos mies osaa laskea, niin olen varma, että saamme hyviä tuloksia, toteaa perheyrityksen toimitusjohtajana työskentelevä McCarron.