Obama perui tapaamisen Filippiinien presidentin kanssa solvauksen jälkeen

Duterte solvasi eilen Obamaa ja ilmoitti olevansa tyytymätön tämän ihmisoikeuspuheisiin. Duterte on pahoitellut lausuntoaan.

Ulkomaat
Sateenvarjoa pitelevä mies astuu ulos lentokoneesta vilkutten.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui Laosiin 5.9.2016. Mast Irham/ EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on perunut suunnitellun tapaamisensa Filippiinen presidentin Rodrigo Duterten kanssa Asean-maiden huippukokouksessa.

Ennen suunniteltua vierailua presidentti Duterte solvasi Obamaa sekä varoitti Obamaa, ettei tämä kyseenalaistaisi Duterten veristä huumeiden vastaista sotaa.

– Sinun tulee olla kunnioittava, et voi vain heitellä kysymyksiä, oli Duterte ohjeistanut Obamaa tiedotustilaisuudessaan Manilassa. Samalla Duterte solvasi Obamaan tagalogin kielen ilmaisulla kutsuen tätä "huoranpenikaksi".

Presidentti Obama vastasi Duterten viestiin, että hän epäilemättä nostaisi tapaamisessa esiin ihmisoikeuskysymykset.

Duterte pahoitteli lausuntoaan sanoen, ettei sitä ollut tarkoitettu henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi. Hänen mukaansa voimakassanainen lausunto oli vastaus lehdistön esittämiin kysymyksiin.

Kyseessä olisi ollut presidenttien ensimmäinen tapaaminen. Obama on parhaillaan Laosissa, jossa hän tapaa Etelä-Aasian maiden johtajia. Valkoisen talon tiedottaja kertoi, että presidentti Obama tapaa sen sijaan Etelä-Korean presidentin Park Geun-hyen.

Filippiineillä on kahden kuukauden aikana surmattu lähes 2000 huumekaupasta epäiltyä. Toukokuussa presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte julisti virkaan astumisensa jälkeen huumeiden vastaisen sodan. Hän on antanut poliisille valtuudet ampua huumeratsioissa epäillyt, jos nämä vastustavat pidätystä.

Lähteet: Reuters, AFP