Merikotkan pesintä onnistui Satakunnassa – Luvialla syntyi harvinaiset kolmoset

Satakunnassa syntyi tänä kesänä 25 merikotkan poikasta. Rauman saaristossa pesintä epäonnistui kuitenkin lähes täysin.

luonto
Lentävä merikotka ja sen pesä.
Grzegorz Gust / AOP

Merikotkien pesintä onnistui hyvin Satakunnassa tänä kesänä. Maailman luonnonsäätiön WWF:n merikotkatyöryhmän laskujen mukaan maakuntaan syntyi 25 poikasta. Satakunnassa havaittiin myös kolmen merikotkan poikue. Tosin yksi poikasista kuoli lennettyään sähkölinjoihin.

– Satakunnassa on tiettävästi vain kerran aiemmin syntynyt merikotkakolmoset, kertoo merikotkatyöryhmän Satakunnan aluevastaava Seppo Keränen.

Yksi ryhmän tehtävistä on ollut saada osa merikotkista pesimään muualla kuin merialueilla. Pelkästään merellä pesivä kanta on altis meressä tapahtuville häiriöiille.

– Satakunnassa on onnistuttu hyvin. Täällä on vähän saaristoa, mutta merikotkia pesii nykyään suurilla ja vähän pienemmilläkin järvillä.

Hautova emo altis häiriöille

Merikotkien pesintä on erittäin altis häiriöille. Seppo Keräsen mukaan esimerkiksi Rauman saaristossa pesintä lepäonnistui. Syynä saattaa olla tahaton häirintä.

– Kanta on lisääntynyt sen verran, että osa merikotkista pesii lähellä huvila-asutusta. Yksikin tahaton häirintä saattaa haudonta-aikana pelottaa emon pois pesästään ja munat saattavat esimerkiksi paleltua.

Tuulivoimaloista huolta

Vaikka Seppo Keränen kuvaa elinoloja merikotkalle Satakunnassa melko hyviksi, aiheuttavat tuulivoimalat huolta. Kaksi vuotta sitten yksi merikotka törmäsi Satakunnassa voimalan lapoihin. Kaikkiaan turmia on sattunut Suomessa parikymmentä.

– Riski tietenkin kasvaa tuulivoimaloiden ja merikotkien määrän lisääntyessä. Juuri tuli tieto Pohjanmaalta, että merikotka oli törmännyt tuulivoimalaan.

WWF Suomen merikotkatyöryhmä on toiminut 1970-luvun alusta saakka. Tuolloin poikasia kuoriutui koko maassa vain muutamia. Tänä kesänä poikasia syntyi noin 450.