1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Sympaattinen, komea ja vaatimaton" – Näin yleisö kehui Norjan kuningasparia

Moni Norjan kuningasta seuraamaan tullut oli sitä mieltä, että Harald V on vaatimaton ja maanläheinen. Norjan kuningaspari on Suomessa valtiovierailulla.

Ulkomaat
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat Norjan kuninkaan Haraldin ja kuningatar Sonjan presidentinlinnassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat Norjan kuninkaan Haraldin ja kuningatar Sonjan presidentinlinnassa.

Sää suosi Norjan kuningasparin valtiovierailun alkua.

Syysaurinko hymyili, kun presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jeni Haukio vastaanottivat kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan presidentinlinnan edustalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat Norjan kuningasparin presidentinlinnassa.

Kauppatorille oli kerääntynyt jonkin verran ihmisiä, jotka halusivat nähdä Norjan kuningasparin.

"Eivät kuin Ruotsin kollegansa"

Tuuli Lönnroth kertoi seuraavansa innokkaasti kuninkaallisten elämää ja edesottamuksia. Hän oli vaikuttunut kuningasparista.

Kuvassa ihmisiä Helsingin Kauppatorilla katsomassa Norjan kuningasparin vastaanottoa.
Kuninkaallisia katseltiin Kauppatorilta auringon paistaessa. Yle

– Komeitahan he olivat. Sen näkee kuka on kuninkaallinen. Minusta he ovat kauhean sympaattisia. Siellä on hyvin lämminhenkinen meininki. Maanläheisiä ihmisiä.

Samoilla linjoilla oli Lassi Koivula. Mies totesi, että Norjan kuningasperhe on hoitanut asiansa julkisuudessa mallikkaasti.

– He eivät ole olleet niin paljon esillä kuin Ruotsin kuningaspari. He ovat hillitty ja arvokas pari. Julkisivu on hoidettu siellä hienosti.

"Harald on hyvä esikuva"

Ainoat Norjan lippuja yleisössä heiluttaneet olivat norjalainen Sven Fosse ja hänen norjalais-suomalainen tyttärensä Jasmin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat Norjan kuningasparin presidentinlinnassa.
Sven ja Jasmin Fosse saapuivat katsomaan kuningasparia. Tiina Jutila / Yle

– Kuningas on norjalaisille erittäin tärkeä. Hän on myös ollut hyvä esikuva. Luulen, että melkein koko kansa pitää kuninkaasta erittäin paljon, Sven Fosse sanoi.

Fosse kertoo tästä esimerkkinä sen, että kuningas Harald kutsui maahanmuuttajia viime viikolla kuninkaanlinnaan keskustelemaan.

– Hänen viestinsä (maahanmuuttajille) oli se, että te olette kaikki norjalaisia. Norja olette te ja me.

Tytär Jasmin kutsuu Norjan kuninkaallisia maanläheisiksi.

– He käyvät usein pienemmissä kylissä ja kaupungeissa tervehtimässä ihmisiä. He ovat paljon kansalaisten kanssa tekemisissä.

Kolmas valtiovierailu Suomeen

Harald V on kolmannella valtiovierailullaan Suomessa. Epävirallisesti on käynyt Suomessa useita kertoja.

79-vuotias Harald on ollut kuninkaana 25 vuotta. Hän nousi valtaistuimelle tammikuussa 1991, kun hänen isänsä Olavi V kuoli.

Norjan kuninkaan keskeinen työtehtävä on edustaa maataan ulkomailla.

Kuninkaan kannatus on Norjassa vahva. Kuningaskunnan kannattajia on mielipidemittausten mukaan ollut viime vuosina 65-82 prosenttia norjalaisista.

Tasavaltaa kannattaa vain noin viidesosa kansalaisista.

Lue seuraavaksi