1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lidl poistaa virikehäkkikanojen munat myynnistä, keskustelu ryöpsähti: "kaksilla korteilla pelaamista"

Lidlin päätös lopettaa virikehäkkikanojen munien myynti on saanut kritiikkiä ja kiitosta. Kovin sanoin ruokakauppaketjun ratkaisua on kritisoinut muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruokakauppaketju Lidl ilmoitti eilen poistavansa virikehäkkikanojen munat valikoimasta syksyn aikana, ja jättävänsä myyntiin luomu- ja vapaiden kanojen munat.

Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen perusteli maanantaina Lidlin tiedotteessa asiaa sillä, että tuotantoeläinten liikkumisvapauden ja elintilan lisääminen on tärkeää ja se kiinnostaa yhä enemmän Lidlin asiakkaita

– Haluamme linjauksillamme auttaa tekemään vastuullisemmista tuotantotavoista valtavirtaa, perusteli Järvinen.

Lidlin päätös hyllyttää virikehäkkikanojen munat on poikinut kannanottoja puolesta ja vastaan. Tiukka kannanotto asiaan on tullut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:lta, joka syyttää saksalaista kauppajätti Lidliä kaksilla korteilla pelaamisesta.

– Yhtiö tiedotti eilen luopuvansa suomalaisista virikehäkkimunista vastuullisuuteen vedoten samaan aikaan kun se kauppaa myymälöissään suomalaisen vastuullisen tuotantotavan vastaisesti antibiootein kasvatettuja liha- ja maitovalmisteita, ilman saparoa kasvatettua sikaa ja nokka-typistettyä siipikarjaa, lataa MTK tiedotteessaan.

MTK:n mukaan on hyvä, että kuluttajilla on valittavanaan erilaisilla tuotantotavoilla tuotettuja kananmunia.

– Meillä kaupan ei tarvitse päättää millaisia tuotteita kuluttaja syö. Se rooli ja valinta kuuluu kuluttajille. Virikehäkkimunilla on tärkeä osa kuluttajien kananmunien hankinnassa, MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala jyrähtää.

MTK:kin saanut kritiikkiä

Myös MTK on saanut lausunnostaa kritiikkiä osakseen muun muassa lyhytviestipalvelu Twitterissä. Kantansa munakeskusteluun on esittänyt myös vihreiden kansanedustaja Emma Kari. Karin mukaan MTK:lla on peiliin katsomisen paikka.

– Lidl näyttää linjauksellaan esimerkkiä kaikille toimijoille Suomessa. Kertoo jotain todella huolestuttavaa suomalaisen ruuantuotannon edunvalvonnasta, että eläinten hyvinvointia painottavien ja eettisiä valintoja tekevien toimijoiden kimppuun hyökätään.

Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) asiaa kommentoineen Siipikarjaliiton mukaan Lidlin päätös oli odotettava. Siipikarjaliiton mukaan Lidlin siirrossa on kuitenkin enemmän kyse pr-tempusta kuin aidosta toimesta edistää kanojen hyvinvointia.