1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Juno-luotain lähetti ainutlaatuiset ensikuvat Jupiterin pohjoisnavalta

Pohjoisnapa yllätti sinisyydellään ja Jupiterille tyypillisten vöiden puuttumisella. Etelänavalta saatiin kuvia loimottavista revontulista.

Ulkomaat
Jupiter-planeetan valaistu poski.
Pilvien pyörteitä Jupiterin pohjoisnavallaNASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Aurinkokuntamme suurinta planeettaa Jupiteria kiertävä Juno-luotain (siirryt toiseen palveluun) on lähettänyt Maahan kaikkien aikojen ensimmäiset lähikuvat Jupiterin pohjoisnavasta tehtyään ensimmäisen kierroksensa Jupiterin ympäri.

Kuvien kaltaisia myrskyrintamia ei ole koskaan ennen nähty millään aurinkokuntamme kaasujättiläisistä.

Napa on sinisempi kuin planeetan muut osat, eikä siellä ole Jupiterista muutoin tuttuja vöitä eli pilvien ja virtausten aiheuttamia vaaleita ja tummia raitoja, kuvailee Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasa Juno-ohjelman päätutkija Scott Bolton.

Boltonin mukaan kuvissa on viitteitä myös pilvien varjoista, mikä saattaa tarkoittaa, että osa pilvistä on odottamattoman korkealla. Juno oli lähimmillään vain 4 200 kilometrin päässä pilvistä.

Kuvat ottanut JunoCam-kamera on ohjailtavissa Maasta, ja ohjaajiksi pääsevät muutkin kuin astronomit. Kameran verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun) nimittäin voi äänestää kuvauskohteista.

Punaisten revontulien ympyräkuvio
Revontulia Jupiterin etelänavallaNASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Tutkijat arvelivat, että Jupiterin pohjoisnavalla olisi samantapainen kuusikulmiomuodostelma kuin Saturnuksessa, mutta sellaista kuvista ei löydy. Etelänavalta sen sijaan saatiin ensimmäiset kuvat Jupiterin revontulista.

Juno saavutti Jupiterin heinäkuussa. Luotaimen on määrä kiertää Jupiter vielä 36 kertaa.

Lue seuraavaksi