Hyppää sisältöön

Yaralta pääsi metallipitoista sakkaa Kuuslahteen

Rautafosfaattipitoista vettä pääsi Kuuslahteen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Sikopuron altaasta, jota yhtiö käyttää ulosjohdettavien vesien puhdistamiseen. Päästö voi näkyä tavallista sameampana vetenä joitakin päiviä Sikopurossa ja puron laskukohdassa Kuuslahdessa.

Kuva: Markku Malinen / Yle

Siilinjärvellä lannoitteita valmistavan Yaran kaivokselta on päässyt metallipitoista sakkaa läheiseen Kuuslahteen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Päästö tapahtui, kun Yara oli tyhjentämässä Sikopuron allasta, jota yhtiö käyttää ulosjohdettavien vesien puhdistamiseen. Allasta oltiin tyhjentämässä sen kunnostamista varten.

Sikopuroon ja sitä kautta Kuuslahteen pääsi noin sata kuutiometriä vettä, jonka rautafosfaattia sisältävä kiintoainepitoisuus ylitti ympäristöluvan mukaisen luparajan. Päästö voi näkyä tavallista sameampana vetenä joitakin päiviä Sikopurossa sekä puron laskukohdassa Kuuslahdessa.

Yara ja valvova ympäristöviranomainen eli Pohjois-Savon ELY-keskus ovat sopineet, että kiintoaineksen lisäpäästöjä Kuuslahteen pyritään estämään rakentamalla Sikopuroon suodatinvalleja. Rautafosfaatille on asetettu luparajat, koska se aiheuttaa muun muassa vesistöjen rehevöitymistä.