"Äiti, laita mullekin punaiset kynnet!" – hyvin nuorena aloitettu lakkailu voi kasvattaa allergiariskiä

Mitä sanoa pienelle lapselle, joka kinuaa kynsiinsä lakkaa? Kovin heppoisin perustein ei sovi antaa periksi.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Netin keskustelupalstoilla moni vanhempi pohtii, kuinka pienen lapsen kynsiä voi lakata. Yksiselitteistä ohjetta ei ole.

– Jokainen voi tietysti itse miettiä, kuinka tarpeellista pienillä lapsilla on käyttää kynsilakkaa vai säästetäänkö niiden käyttö vähän myöhemmälle iälle, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jarkko Loikkanen toteaa.

Jokainen voi tietysti itse miettiä, kuinka tarpeellista pienillä lapsilla on käyttää kynsilakkaa vai säästetäänkö niiden käyttö vähän myöhemmälle iälle.

Jarkko Loikkanen

Loikkanen neuvoo, ettei lasten kynsiä pidä lakata ainakaan tuotteilla, joissa on maininta "ainoastaan aikuisten käyttöön".

Varsinkin voimakkaasti herkistävät metakrylaatteja sisältävät geelikynsilakat kannattaa jättää aikuisten käyttöön, sillä niistä voi saada pahoja allergisia reaktioita. Myös muut kynsilakat voivat aiheuttaa oireita.

Jos kynsilakalle on herkistynyt, voi allergisia reaktioita tulla käsien lisäksi muualle ihoon alueille, joihin lakatuilla kynsillä kosketaan.

Vesipohjaiset lakat ovat turvallisempia

Taipumus herkkyyteen on yksilöllistä – toiselle vaivoja voi aiheuttaa kosmetiikka, jota toinen taas käyttää oireilematta.

Herkistymisen ja allergisten reaktioiden riski voi Jarkko Loikkasen mukaan kuitenkin kasvaa, jos alkaa käyttää herkistäviä aineita sisältävää kosmetiikkaa hyvin nuorena.

– Kannattaa myös muistaa, että jos kerran olet jollekin ainesosalle herkistynyt, se pysyy loppuelämän, Loikkanen toteaa.

Jos lapsen kynsiä kuitenkin haluaa koristella, se pitäisi jättää aikuisen tehtäväksi. Kun kynsilakkaa päätyy mahdollisimman vähän iholle, minimoidaan riski oireiluun.

Markkinoille on tullut myös pienille lapsille suunnattuja, vesipohjaisia lakkoja. Ne ovat turvallisempia käyttää, koska eivät sisällä esimerkiksi voimakkaita orgaanisia liuottimia.