EU haluaa rajoituksia matkapuhelinten verkkovierailumaksujen vapautukseen

Matkapuhelinten käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut poistuvat kesäkuussa 2017. Kotimaanhintaisia puheluita, tekstiviestejä ja nettisurffailua voisi käyttää kuitenkin vain rajoitetun ajan.

Ulkomaat
Henkilö käyttää älypuhelinta.
Henrietta Hassinen / Yle

Verkkovierailumaksut poistuvat Euroopan unionin alueella ensi kesänä. Kuluttajat eivät kuitenkaan pääse nauttimaan edusta täysin rajattomasti. Politico (siirryt toiseen palveluun)-verkkolehden mukaan komissio suunnittelee rajoituksia ns. roaming-maksuihin.

Kuluttajat voisivat tulevaisuudessa käyttää verkkovierailumaksuvapautusta vain rajoitetun ajan eli kerrallaan vain 30 päivän ajan ja kaikkiaan vain 90 päivää vuodessa.

Jos operaattori huomaa kuluttajan verkkovierailun kestäneen pidempään, on kuluttajaa varoitettava ennen lisämaksujen perimistä. Komissio myös laittaisi myös lisämaksuille katon (1 sentti/tekstiviesti ja 0,85 senttiä/MB).

Eurooppalaisen kuluttajajärjestön mielestä komission rajoitukset tarkoittaisivat sitä, että verkkovierailumaksuista ei käytännössä luovuta. Jäsenmaat ja EU:n telealan sääntelijä käyvät vielä läpi komission suunnitelmat. Niiden on määrä astua voimaan joulukuussa.

Verkkovierailumaksut alentuvat jo ensi vuoden keväällä, jolloin teleoperaattorit saavat veloittaa verkkovierailusta enää viiden sentin lisämaksun kotimaan hintojen päälle. Kokonaan maksut poistuvat kesäkuun puolessavälissä 2017.