Hyppää sisältöön

Näin tunnistat kananmunan alkuperän helposti

Munan kuoreen leimataan tuotantotapaa ilmaiseva numero. Lisäksi tieto löytyy myös pakkauksesta.

Kaupan hyllystä löytyy monenmoista munaa. Tarjolla on esimerkiksi onnellisen kanan munia, vapaan kanan munia, maalaismunia ja omegamunia. Tämäntyyppisille kanaloille ei kuitenkaan ole mitään normeja vaan kuluttajan täytyy tutkia munien koodeja tai kennoja tarkemmin, jos haluaa selvittää, minkälaisesta kanalasta munat ovat peräisin.

Suomalaisessa kananmunatuotannossa on kolme tuotantotapaa. Yli puolet munista tulee virikehäkkikanaloista, joissa kanalla on pesä, kuopsutuspaikka ja orsia muutaman sentin korkeudella häkin pohjasta. Kanoja saa olla neliömetrin kokoisella alalla yhteensä 13 ja häkit ovat useassa kerroksessa päällekkäin. Virikekehäkkikanan munankuoreen leimataan ensimmäiseksi numeroksi kolme. Koodi voisi olla esimerkiksi 3 FI 54321. Tuontatotavan numeron jälkeen tulee maatunnus, jota seuraa kanalan tunnistenumero. Lisäksi munakennossa lukee tuotantotapa. Virikehäkkikanalan munat ovat kuluttajille edullisimpia ja niistä maksetaan tuottajalle kaikkein vähiten. Maksu tuottajalle on tällä hetkellä 70 senttiä kilolta. Kiloon sopii 15-16 munaa.

Vajaa kolmasosa munista tulee lattiakanaloista, joissa kanat elävät halleissa. Suurissa tiloissa voi olla useampia tasoja. Kana pääsee liikkumaan vapaasti sisätiloissa ja sillä on mahdollisuus kuopsutteluun, hiekkakylpyihin, orrella istumiseen ja pesään munimiseen. Päivänvaloa lattiakanalan asukas ei näe. Neliömetrin alueella saa olla 7-9 kanaa. Rakennettavat uudet kanalat ovat yleensä lattiakanaloita. Kaupassa kananmunan kuoresta löytyy ensimmäisenä numero kaksi. Munakennossa on myös tieto tuotantotavasta.

Viisi prosenttia munista tuotetaan luomukanaloista, joka on myös lattiakanala mutta kanat pääsevät keväästä loppusyksyyn ulos ja näkevät näin päivänvalon. Luomukanalassa on myös lattiakanalasta poiketen ikkunat. Kanoja saa olla neliömetrillä korkeintaan kuusi ja niille syötetään pääosin luomurehua. Muniin on leimattu ensimmäiseksi numeroksi nolla. Lisäksi kennoissa lukee tuotantotapa.

Kolmisen vuotta sitten mukaan saatiin myös ulkokanalat. Tätä kutsutaan myös free range -tuotannoksi. Kanat pääsevät ulos talvellakin toisin kuin luomukanaloissa. Ulkokanalassa kanojen sisälläpitoaika on enintään 12 viikkoa vuodessa. Sisällä on tyypillisesti lattiakanala. Kanoja saa olla yhdeksän neliöllä ja jokaista kanaa kohden pitää olla neljä neliömetriä ulkoilutilaa. Munista löytyy ensimmäisenä numero yksi. Kennoissa lukee free range -munia. Suomessa on tällä hetkellä kahdeksan ulkokanalaa.

Kananmunatuotannossa käytetään valkoisia tai ruskeita hybridikanoja, jotka on jalostettu erinomaisiksi munijoiksi. Runsaasta munantuotannosta johtuen ne ovat lyhytikäisiä. Valkoiset kanat munivat valkoisia munia ja ruskeat ruskeita munia. Hybridit ovat säänkestäviä kanoja.

.
.